Изтече срокът за презаверяване на рецептурните книжки

Изтече срокът за презаверяване на рецептурните книжки

Над милион и половина българи, страдащи от хронични заболявания са презаверили рецептурните си книжки в Националната здравно-осигурителна каса. На 31 август приключи срокът за прекодиране на диагнозите от тризначни в четиризначни МКБ-кодове. Мярката беше въведена от първи декември миналата година, по изискване на Международната статистическа класификация на болестите.

От началото на годината досега в РЗОК Пловдив са заверени  близо 110 хиляди рецептурни книжки за над 275 хиляд идиагнози. По данни на регионалния клон трябва да бъдат заверени още близо 52 800 книжки.

За 14 заболявания не е необходима презаверка на рецептурната книжка. От Регионалната здравна каса в Пловдив успокояват, че независимо, че от 1 септември предписването и отпускането на лекарствени продукти ще се извършва само по презаверени рецептурни книжки, няма да има пациенти, които ще бъдат затруднени при получаването на лекарствата си.

У нас реимбурсирани от Здравната каса лекарства се отпускат по 2 милиона и 300 хиляди книжки. По данни на НЗОК милион и половина от тях вече са презаверени.

 

 

Подобни статии

Top