Изтребители от 4 държави в небето над Пловдив

Съвместна летателна тренировка “Тракийска звезда 2016” започна днес, съобщиха от Министерство на отбраната. Участват самолети и военнослужещи от авиобаза Граф Игнатиево, 144-то въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Калифорния – САЩ, и представители на румънските и гръцки ВВС.

Летателната тренировка е част от План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за 2016 г. Общ ръководител на тренировката е заместник-командирът на ВВС – бригаден генерал Анатолий Кръстев, а ръководител – командирът на авиобаза Граф Игнатиево – бригаден генерал Иван Лалов. Основните й цели са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските ВВС за участие в операции под егидата на НАТО и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от ВВС.

От българска страна в тренировката участват самолети МиГ-29, L-39ZA и Су-25, вертолети AS-532 AL, Ми-24, Ми-17, С-27J Spartan, както и формирования от Зенитно-ракетни войски. Румъния ще участва със самолети МиГ-21 lancer, а от ВВС на Гърция – самолети F-16.

Тренировъчни полети ще се изпълняват от днес до 22 юли 2016 г.

Снимка: Министерство на отбраната

Подобни статии

Top