Изхвърлиха Русия от Олимпиадата в Рио

Спортният арбитражен съд (КАС) потвърди забраната на руските атлети до участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. През ноември миналата година Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) наказа руснаците да не участват на международни състезания, аргументирайки се със системна употреба на допинг. Така след като от Лозана бе отхвърлена жалбата на Русия, нито един от заявените 68 атлети няма да участва в Рио.

До една седмица пък се очаква решението на Международния олимпийски комитет (МОК), който трябва да се произнесе относно желанието на Световната антидопингова агенция (УАДА) Русия да бъде отстранена изцяло от Олимпиадата.

Спортният министър на Русия Виталий Мутко бе възмутен от решението. Той твърди, че с тази стъпка ИААФ цели да прикрие вътрешните си проблеми. Според него тази организация е затънала в корупция, а ръководството й е прикривало с години системата за преодоляване на допинг-контрола, но все още работят за централата.

Най-вероятно случаят ще бъде разгледан от Граждански съд, а скоро всички руски атлети ще потърсят правата си и пред Комисията по етика.

Снимка: presstv.bg

Подобни статии

Top