Икономистът Георги Стоев: „Трябва да има промяна в пенсионната система“

Пенсионна реформа

„Промяна в пенсионната система трябва да има, защото сега тя в  по-голямата си степен се дофинансира от бюджета”. Това заяви икономистът Георги Стоев. Според него по този начин се получава дефицит, защото сумата от близо  4 милиарда и половина лева се излаща от републиканския бюджет на НОИ всяка година.

Предложението на правителството е от догодина гражданите да могат да избират дали да се осигуряват в системата на Националния осигурителен институт или в частно пенсионно дружество. Промените, с които пари от лични сметки в пенсионните фондове ще могат да се прехвърлят в НОИ се отнасят за родените след  1959 година. Препоръката на икономистите е ,че промяна трябва да има, но не и решена по този начин.

„Най-важната посока е да се търси начин повече хора да остават на пазара на труда по-дълго време. Всички политики , които дестимулират хората да се трудят с обещания за помощи, ранно пенсиониране, майчинство, болнични означава, че хората разчитат на парите на другите“, коментира Стоев.

Евентуалното приемане на предложението за промяната означава, че ако хората изберат цялата  вноска да отива в НОИ, когато се пенсионират ще получат пенсия само от държавното осигуряване. С решението сумата да остане в частен фонд, част от средствата ще идват от него, защото той формира доходност от порядъка на 5-6 процента годишно .

„В другата ситуация имате едно обещание на държавата, но никакви пари. Което означава, че в единия случай имате ваши пари срещу вашето име и може да се онаследят. В другия случай нямате нищо освен обещанието на НОИ, че в бъдещето , когато вие сте пенсионер работещите ще ви платят пенсиите“, коментира иконимистът.

Работодателските организации не подкрепят промените. Синдикатите от друга страна се противопоставят на позицията на работодателите, а според голяма част от икономистите пенсиите трябва да се плащат от данъчните приходи на държавата, а не от осигуровките.

 

Подобни статии

Top