Илиан Илиев: Реалистично е България да се изкачи нагоре в Лигата на нациите

Трудно е Черно море да стане шампион, знаете каква е организацията в нашия шампионат

Селекционерът на националния отбор на България по футбол и старши треньор на Черно море (Варна) Илиан Илиев беше избран за номер 1 у нас за 2023-а година. Илиев спечели със сериозна преднина пред преследвачите си в анкетата Георги Дерменджиев и Ивайло Петев. Илиев беше отличен в 63-ата анкета „Футболист на годината“ в категорията при треньорите.

Той успя да спре пропадането на националния отбор с две равенства в последните два мача – 2:2 с Унгария в скандален мач, изпъстрен със скандали извън терена, безредици и пострадали, както и отново 2:2 в последната евроквалификация като гост на Сърбия. Илиев събра вчера футболистите от представителния тим на страната и проведе една тренировка, а втората бе тази сутрин. След това тимът ще отпътува за Баку, където ще бъде част от турнир на ФИФА.

С клубния му отбор Черно море той беше есенен първенец, а в момента е реална конкуренция за първите места на Лудогорец и ЦСКА-София.

„Да бъда на първо място пред такива хора е огромно признание. Не само за мене, но и за целия щаб в националния отбор, но и в Черно море. Благодаря на ръководството на Черно море, че ме изтърпяха, а аз не съм лесен характер, да работя на спокойствие и да си претворя идeите на практика. Благодаря на хората от щабовете, а също така и на Петьр Костадинов, с който съм вече 10 години. Половината от тези награди са и негови. Още не смея да мисля за момента, в който евентуално ще трябва да се разделим и ще ми бъде последният мач с Черно море, тъй като във футбола всичко се случва. Да не гадаем какво ще стане, просто го казвам, има го в договора, но има 3 месеца дотогава и да не прескачаме етапите“, започна Илиев след като взе купата.

Треньорът говори и за избора на Георги Иванов за президент на БФС, а също така намекна, че комуникацията им върви добре и от времето, когато бившият централен нападател беше технически директор на централата.

„В последните два мача на националния отбор в предишните квалификации бяхме заедно, говорихме какво трябва да се направи, за да се подобрят условиято и резултатите. Виждате днес, 80 или 90 процента от номинациите и наградените по постове в efbet Лига са чужденци. Което не говори добре за нашите играчи. Трябва да го променяме постепенно. Не че не искаме чужденци, особено когато са добри“, коментира още националният селекционер.

По време на Конгреса на БФС в петък (15-и март), когато Георги Иванов получи поста на подалия ставка Борислав Михайлов, първите му думи бяха за класиране на Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико. Илиев бешe попитан къде на шега, къде реално кое е по-лесно: да класира България на Световните финали или пък да спечели титлата с Черно море?

„Трудно е Черно море да стане шампион, знаете каква е организацията в нашето първенство. Относно класирането, разбира се върху нас се пада тази задача. Имаме контроли, след това имаме Лига на нациите, в която трябва да спечелим групата и да качим една лига нагоре. Целта е реалистична, защото аз като дойдох, казах, че много сме свалили нивото, но също така сме свалили и самочувствието. Да, нямаме топ футболисти на световно ниво, но имаме добри футболисти и ако им дадем самочувствие, те могат да постигнат големи резултати. В националния отбор се надявам в следващата година-година и половина да направим боеспособен отбор, да вадим повече момчета в чужбина“, обясни още бившият номер 10.

В турнира Лига на Нациите 54-те европейски отбора са разпределени в четири нива. България е в група С3 заедно с отборите на Люксембург, Северна Ирландия и Беларус. Мачовете започват през есента, а в първата седмица на септември българите започват с гостуване на Беларус в Будапеща.

Той се спря накратко и на предстоящите мачове нa националния отбор, който пътува днес за Азербайджан за мачове с Танзания и с домакините от новия турнир FIFA Series.

Нека да не омаловажаваме труда на който и да е отбор. Танзания игра за Купата на Африка, аз съм работил в Африка и знам на какво са способни отборите там. Ние не можем да подценим който и да е отбор и това го казват нашите резултати“, обясни още треньорът.