Илиан Илиев: Трябва да спечелим групата в Лигата на нациите (ВИДЕО)

Националният ни отбор се завърна от приятелския турнир в Баку, вижте отзивите

елекционерът на националния отбор на България – Илиан Илиев, постави висока цел пред отбора. Той сподели, че българският тим има задача за спечели групата в Лигата на нациите.

„Трябва да работим върху самочувствието и контрола на топката. Вчера, когато играхме с висока преса, имаше малко разделяне на линиите. Това голямо желание да пресираме, трябва да го изтъкнем като позитив. В мачовете, които ни предстоят в Лигата на нациите, ще има моменти, в които ще търсим головете и ще пресираме високо, за да спечелим групата“, заяви Илиев при завръщането на „лъвовете“ от приятелския турнир в Баку. Там България победи с 1:0 Танзания и завърши 1:1 с домакините от Азербайджан.

„За първи път се събрахме така за повече време и също така в малко по-спокойна обстановка, спомняте си първия лагер за нас. През есента на миналата година пак с два мача, бяха малко и турбулентни нещата. Ние направихме една тренировка сериозна, а през останалото време е мач, възстановяване и подготовка за следващия“, описа седмицата в Баку Илиев.

„Като цяло имаше и нелоши неща, както и неща, които доста трябва да се оправят. Но в такава ситуация, в каквато е футболът ни, и малкото добро, което се появи да го поощряваме, както го направихме пред футболистите. Тъй като вчерашния мач видях огромно желание от всички. Имахме добри моменти и не толкова добри. Но добрите трябва да станат в по-големи периоди в мачовете“.

Смяната на постове на Валентин Антов във вчерашната среща предизвика и доста въпроси, на Илиев обясни защо е започнал с играча на Кремонезе като десен бек, а и защо го е преместил в средата на терена: „Вальо Антов принципно е вътрешен халф. Да играе централен защитник, но е бил и на поста в средата на терена. Разбирам да направя Киро Десподов десен защитник или някой друг, но не. Просто за Вальо така се стекоха обстоятелствата. На полувремето при травмата на Илия Груев, знаете и с поста на Вальо на десен защитник, където не се чувстваше в някои ситуации комфортно, макар и да направи добри включвания в атака, решихме с една смяна да решим два казуса. Пуснахме Галчев и преместихме Антов по-напред. Така с една смяна спечелихме две позиции“, обясни треньорът.

Капитанът на националния отбор по футбол Кирил Десподов също сподели впечатленията си след лагера в Азербайджан. Футболистът на ПАОК отчете, че феновете бива да правят оценки за представянето на отбора, а не футболистите.

„Не съм човекът, който трябва да дава оценки. Вие сте тези, които дават оценки, както и феновете. Вчера можеше да спечелим, но можеше и да загубим мача. Турнирът беше позитивен. Може би показваме липса на концентрация. В доста мачове допуснахме гол в последните минути. Надявам се да се пооправят тези неща. Можеше да отбележа още един гол от фаул. Тренирам доста статичните положения. Във футбола статичните положения са изключително важни, но работя и върху други неща“.

Филип Кръстев, който вече играе за тима на Цволе в Нидерландия, вкара вчера първия си гол за България.

„За гола мога да кажа, че бързо се ориентирах и видях, че те се бавеха при връщането в наказателното поле. Видях Киро Десподов, дадох му я, влязох зад гърба на защитник, той ми я пусна, имах хубава ситуация за удар. Направих добър контакт с топката и я вкарах“, обясни гола Филип Кръстев, който е първи за него с националния екип.

„Ако трябва да съдим по развоя на мача, може да се каже една пропусната победа. Защото все пак поведохме, можехме да вкараме и втори гол. Но Азербайджан си заслужи равенството с натиска, който наложи в последните минути“.

„Мисля, че вече се напасваме. Но въпросът е да надградим и да показваме по-добра игра по-нататък. Защото се вижда, че имаме проблем, когато ние трябва да контролираме мача. И не може да разчитаме само на контраатаки и да се защитаваме добре. Опасни сме на контраатаки, имаме футболисти, които могат да вземат добри ситуации в тези ситуации, но за да гоним по-постоянни резултати мисля, че трябва да подобрим още качеството ни на игра. Като цяло лагерът мина добре. Важното беше, че няма тежки контузии и наша работа е като се приберем в клубовете всеки да работи индивидуално и да подобрява слабостите си. За да може като се съберем през юни, всеки да допринесе за една по-добра отборна игра“, завърши Филип Кръстев.

Източник: БТА, gong.bg, БФС