Илияна Йотова и земеделският министър откриха АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ

В Международен панаир Пловдив бяха открити специализираните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. 

На откриването присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя каза, че подобни форуми имат нужда от подкрепа на държавата и президентската институция.

Българските и европейските земеделци не са терористи. Това са хора, които искат да защитят своя нелек труд и дават прехраната на всички нас. Не бива да се сърдим на протестите, а да ги подкрепяме, когато са справедливи. Не е редно земеделската страна България да внася 80 процента от зеленчуците и плодовете от други страни. Необходима ни е обща, голяма , умна , дълбока и разумна земеделска полита, така че да мислим и за бъдещето“, каза Илияна Йотова. 

Според земеделския министър Кирил Вътев Агра, Винария и Фудтех се провеждат в условията на натрупване на много кризи.

Тук се срещат науката с практиката, най-новите постижения и хората, които имат амбицията да ги предлагат. Големият интерес на изложители и производители показва, че духът на българския производител не е сломен след всички кризи и вярвам, че всеки ще си тръгне оттук с много оптимизъм и идеи“, заяви Кирил Вътев.

В АГРА тази година участват над 600 изложители от 21 държави.

Във ВИНАРИЯ ще бъдат показани колекции от вина и високоалкохолни напитки на компании от осем държави, както и иновации за индустрията.

Снимка: Радио Пловдив