Илияна Шишкова от Пловдив е майстор в плъстенето на вълна

Майстор Илияна Шишкова  от Пловдив се занимава със сухо плъстене на вълна вече 6 години. Започва да се интересува от занаята покрай своята близка приятелка майстор Пепи Ставрева, позната като Стрина Пепина.  Двете се посвещават на най-древния от всички занаяти – плъстенето.

И двете дами са заслужили признание и са чаiт от семейството на Регионалната занаятчийска камара. Обиколили са много места в страната и навсякъде подхождат към занаята им с голямо любопитство.

По думите на Илияна процесът е много успокояващ, а радостта от крайния продукт допълнително повдига настроението.

Плъстенето, или т.нар. филц (felting), е техника за изработване на различни изделия от непредена вълна, както понякога майсторите се шегуват – от къща до гащи. Народите на Азия са правили от филц дори цели къщи – юрти, тъй като в тях не е твърде горещо през лятото и е топло през зимата.

Категорично това  е един от най-старите занаяти, човечеството използва сплъстяването на вълна от над 8000 години. Въпреки факта, че плъстенето е традиционен български занаят, днес на много места то е незаслужено забравено.

Но напоследък в страната има млади хора, които се интересуват и  започват да възраждат старите български традиции, смята Илияна.

Естествената вълна има уникални свойства и може да се обработва механично – със специални игли, или мокро – с вода и сапун. Първият процес е познат като мокро, а вторият като сухо плъстене. Готовите дизайни съчетават в себе си изящество и практичност, удобство и сигурност.

Оригинални, цветни, меки и лесни за поддръжка, плъстите са  индивидуални и всеки може да поръча изделие според собствените си предпочитания.

Мокрото плъстене е процес, който е непроменен от своето възникване до наши дни. В чистия си вид вълната прилича на обикновен памук. 30% от суровината трябва да е от чиста вълна, за да се води плъст, останалото може да бъдат примеси от коприна, памук, лен или други подобни материали.

От сплъстена вълна се произвеждат разнообразни изделия като фини дрехи и обувки, детски играчки, произведения на изкуството, шапки, шалове, украшения за дома и бижута.

Древната техника на изработването на плъсти се преоткрива в съвремието от много артисти, дизайнери и занаятчии и плъстенето се доказва и днес като разнороден занаят, който позволява различни третирания и нови приложения.

Мокрото плъстене се нуждае от вълна, сапун и топла вода. Тази техника е чудесна за създаване на бижута, обувки, аксесоари, облекло и интериорни декорации. За да се научите, ще ви трябват само въображение и търпение, тъй като създаването на плъст е доста дълъг и трудоемък процес, обяснява майстор Илияна.

Продуктите, изработени от вълна, са много леки и приятни на допир. Много хора смятат, че ако облекат вълнена дреха през лятото, то ще им бъде много топло, а през зимата ще им боде и ще създава дискомфорт върху тялото им.

Това обаче далеч не е вярно, обяснява майстор Илияна. Вълната е най-добрият изолатор и има уникалното свойство освен да предпазва, то и да запазва телесната температура.

Изделията, изработени от вълна имат още много предимства – те не поемат чужди миризми, не се разпадат и не развалят формата си, когато се намокрят и се цапат трудно. Майсторите препоръчват вълнените дрехи да се перат на ръка, тъй като всички перални машини са различни и домакините често изпадат в чудене каква програма да използват.

Единственият естествен враг на вълната са молците, но при правилно съхранение, тъканите могат да се запазят невредими дълги години.

От вълна могат да се изработят и интересни детски играчки. Зайчета, кучета, овце и котки изглеждат като живи, освен това са и много здрави и няма опасност малчуганът да глътне някоя част, тъй като изделието е цялостно и изработено от естествен и безобиден материал.

 

 

 

 

Подобни статии

Top