Иманяри отиват на съд за разкопки в землището на Красново

sadiysko-chukche

Обвинителен акт внесе Окръжна прокуратура-Пловдив срещу трима иманяри, които са правели незаконни археологически разкопки в землището на с. Красново, обл. Пловдив. Единият е полски гражданин, живеещ в Хисаря, другите двама са пловдивчани.

На 13 ноември 2014 г. тримата са отишли в местността „Калето“, до с. Красново с автомобил „Лада Нива“. Според свидетелски показания те са търсели гърне с жълтици. Когато пристигнали до средновековната крепост, започнали да вадят с ръце камъни от крепостната стена и да ги хвърлят наоколо.

При появата на полицейски служители се опитали да избягат, но били заловени. В колата им са намерени металотърсач и вещи, които да им послужат при разкопките на археологическия терен.

Разследващите органи са открили и иззели и други вещи и уреди за разкопаване от няколко адреса, свързани с обвиняемите. Направени са две археологически експертизи.Те установяват , че в местността „Калето“ се намира средновековна крепост, която е недвижима културна ценност.

Незаконните теренни разкопки са извършени в централната част на крепостта, като са нарушени културни пластове и са подкопани зидовете на крепостното водохранилище.

Разпитани са петима свидетели, иззети са веществени доказателства, включително и автомобила.

На единият пловдивчанин му е повдигнато и обвинение за използване и държане на техническо средство металодетектор за търсене на археологически обекти.

Окръжен съд Пловдив предстои да насрочи дата за първо съдебно заседание.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top