Иманярът, разкопал красновската могила, остава в ареста

47-годишният хисарски иманяр Георги Велев, известен с прякора Гогата, остава в ареста за постоянно, реши Пловдивският апелативен съд. Той бе задържан на на 6 ноември в землището на хисарското село Краново, заедно с още трима души – 20-годишен младеж от Хисаря, 22-годишен пловдивчанин и 33-годишен мъж от Раковски, на метри от разкопана тракийска могила в местността Кабаик.

Спипаха иманяри, разровили могила край Красново

Пред съда прокурорът по делото пояснява, че задържаният е осъждан за манипулиране на електромери преди три години, а в момента срещу него също се води подобно разследване.

По думите му разпитаните по досъдебното произвоство свидетели разказват за стройна организация при подготовката на разкопките на могилата.  Свидетелят разкрива, че в интернет имало специална страница, от която се снемат карти на места, където има съкровища или тракийски могили с археологически обекти, снемат се джи-пи-ес координати на тези обекти, извършва се подготовка, набавят се инструменти и се прави организация на хора.

В съдебната зала адвокатът на Велев е категоричен, че мъжът е търсил сина си в района и не е бил заварен, докато разкопава могилата от полицията. Когато ченгетата го спипали обаче, държал металотърсач в ръцете си. Според юриста това не било незаконно, въпреки че хобито на Гогата било да търси злато и метеорити. Така защитникът категорично се противопоставя на факта, че има обосновано предположение за извършено престъпление.

Той посочва също, че липсва вероятност Велев да се укрие, както и опасност да извърши друго престъпление. Според юриста не е нормално Гогата да бъде оставен в ареста, а друг от задържаните – впоследствие да бъде пуснат под парична гаранция. Още повече, че в автомобила на освободения мъж е намерена лопата, а в дома му  – предмети с нумизматична и археологична стойност. Адвокатът твърди още, че пуснатият под гаранция се е опитал да избяга от полицията и предполага, че е бил освободен заради направени самопризнания. По думите му впечатлението е, че Гогата е оставен в ареста, за да го накарат да признае вината си.

Защитникът настоява за домашен арест, спрямо подзащитния му. Самият Велев обяснява пред съда, че има кредити, които трябва да погасява, а също и постоянна работа и няма намерение да се укрие.

Магистратите обаче са преценили, че жалбата на Велев срещу постановената от окръжния съд мярка е неоснователна и я потвърждават, като решението им е окончателно и не подлежи на обжалване.

Снимка:YouTube

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top