Имперски руски балет покорява сцената на Античния

Пловдивчани и гости на града ще имат възможността да видят на живо постановката на Имперския руски балет „Кармен – сюита“ и „Болеро“ тази вечер от 20 часа на сцената на Античния театър.

Поради големия интерес към гостуването на Имперския руски балет, музикално-продуцентска компания „Жокер медиа“ предлагат на почитателите на класическото изкуство незабравима среща и преживяване с брилянтните артисти от балета, основан преди 20 години от Майа Плисецкая и Гидиминас Таранда, който и до днес е главен художествен ръководител.

Програмата включва класическия балетен спектакъл „Болеро“ и “ Кармен – сюита“- любимият спектакъл на Майя Плисецкая. Тове е едноактен балет, създаден специално за нея от съпруга й Родион Щедрин и кубинския хореограф Алберто Алонсо. Премиерата на „Кармен -сюита“ с Майя Плисецкая е през 1967 година в „Большой театр“.

От тогава тръгва и триумфалното шествие на това произведение и продължава до наши дни. Музиката на знаменития балет става бестселър в репертоара на симфоничните оркестри. Начален час за всички представления от 20.00 часа.

Трупата на Имперски руски балет е създадена през 1994 г. по инициатива на Майа Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на „Болшой театр“ Гедиминас Таранда.

Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на театрите „Болшой“ и на „Мариинский“, където се ражда и израства славата на руския балет.

Името е знак на признателност към слезлите и напускащите сцената балетни „императори“, творците, донесли славата на руския балет.

От самото начало с артистите работят педагози-репетитори от екстра-класа. Днес това е народният артист на Русия, лауреат на Държавна премия Галина Шаляпина, която със своя опит и талант помага на младите артисти да стигнат до височините на балетното изкуство.

Художественият ръководител на колектива е Гедиминас Таранда – не само артист с огромен темперамент и невероятно сценично обаяние, но и педагог по призвание. С балета си сътрудничат най-големите звезди – Мая Плисецкая, Патрик Дюпон (Парижка опера), Фарух Рузиматов, Диана Вишнева (Мариинския театър), Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Светлана Захарова, Денис Матвиенко (Болшой театър), Владимир Малахов и Джулия Кент (Американския балетен театър), Тамие Кусакари (Япония) и много други.

Това е единственият частен балет, който въпреки всички трудности по време на „перестройката“ не само оцеля, но стана и прочут и в целия свят.

От двадесет години животът на колектива е изпълнен с много труд, творчески търсения, постижения и заслужени победи. Имперският Руски Балет намери горещ прием в Япония, Испания, Австрия, Финландия, Португалия, Бразилия, Уругвай, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Люксембург, Литва, Канада, Израел, Китай, Гърция, Словения, Хърватия, САЩ, Ливан, Кипр, Дубай, Малта, Нова Зеландия, Тунис, Турция, Украйна, Казахстан.

Имперски Руски балет олицетворява единството и целостта на руската балетна школа, традициите и приемствеността, които се предават от поколение на поколение. Те не се влияят нито от времето, нито от пространството и се възприемат като истинска творческа Империя.

Подобни статии

Top