Инициативен комитет предлага посмъртно военния пилот Валентин Терзиев за почетен гражданин на Асеновград

В града вече е организирана петиция в подкрепа на каузата.

Посмъртно да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ подп. Валентин Терзиев. Предложението ще бъде внесено до председателя на Общински съвет – Асеновград от специално създаден инициативен комитет.

В града вече е организирана петиция в подкрепа на каузата.

Всеки, който желае да подкрепи с името и подписа номиацията, може да го направи в книжарницата на ъгъла на улиците „Съединение“ и „Воденска“.

Майор Валентин Терзиев загина време на нощно учение с изтребител МиГ-29 на 9 юни 2021 г. в морето край Шабла.

Майор Валентин Димитров Терзиев (на 47 г.), на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база – Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила.

Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.