Инкубатор за млади творци и арт идеи в „Капана“

10646910_10201769171031563_920855891391954572_n

Творчески комплекс „Инкубатор” е единственото място не само в Пловдив, но и в цялата страна, където всеки млад, креативен и можещ човек е свободен не само да изрази, но и да осъществи идеите си, без да е нужно да се бори с институции, да инвестира пари или да се страхува, че ще бъде изхвърлен от системата.

Идеята за Инкубатор е тествана още през 90-те години със списание „Канапе“, разказва Стефан Горанов – човекът, който стои зад проекта и е винаги готов да подкрепя и вдъхновява можещите млади хора. Всички ентусиасти тогава успяват да се съберат в малко офисче, пълно с готини неща и творческа атмосфера. Няма Гугъл, нито социални мрежи, единственото, на което са разчитали винаги са несекващите идеи и любовта към работата.

През 90-те Стефан е бил единственият в екипа, който е имал някакви приходи, от които е отделял, за да плати печата на изданието. Отделно са разчитали и на средствата от поръчките за реклама.

15 години по-късно, в края на 2013-та, Инкубатор придобива сегашния си вид. С много отдадени хора, усилия и късмет, творческият комплекс се развива и разширява постоянно дейността си.

По думите на Стефан, това е единствената организация на този етап в Пловдив, която се самофинансира. И докато повечето са заети през по-голямата част от времето да мислят откъде и как да намерят финанси, то за екипа на Инкубатор това е последната грижа – просто защото за всичко досега са разчитали единствено на креативността и труда си.

Последният пример за това е създаването на Sound trap – новото свежо кътче в „Капана“, което освен че ще се ползва като галерия, където различни млади хора на изкуството ще могат да се изявяват, също така си има и сцена за музикални изяви.

Екипът започва да реализира идеята за Sound trap преди 6 месеца без нито стотинка начален капитал. Днес, пространството, познато на пловдивчани като бившият клуб „Пъзел“, изглежда сякаш в него са вложени хиляди, а всъщност в основата на всичко отново стоят усърдната работа, идейността и късметът.

Всички в Инкубатор са изцяло отдадени на работата си и я вършат с огромен хъс. Могат да работят денонощно и не само, че не се изморяват, а умножават енергията си по 5, допълва Стефан.

По-голямата част от хората, които са преминали през „школата“ на Инкубатор, в момента заемат водещи ръководни позиции. Дори когато са бъркали, Стефан упорито е обяснявал и им е давал шанс  и в момента е горд и щастлив, че са успели да се реализират.

Всички тук са едно семейство, няма скандали, няма мрънкащи хора и всеки знае какви за задачите му. Въпреки че навсякъде цари творчески хаос, в работата нещата стоят по коренно различен начин – всичко е разпределено и върви по план.

Истинската стойност на един проект е трудът, който се влага, а не финансите, категоричен е Стефан. Единственият съпорт, от който Инкубатор се нуждае, е всеотдайността и желанието на младите творци да действат.

По сметки на екипа само за миналата година Инкубатор е инвестирал над 1 млн. във вид на присъствия и концепции. Може да вложиш 10 млн. във вид на парични средства, но много по-важно е как ще ги разработиш и какво ще успееш да осъществиш, смята Стефан.

В момента Инкубатор заема около 2000 кв. м. закрита площ в кв. „Капана“. Помещенията са свързани, а идеята на екипа е тази година да се достигне лимит от 70 творци, които да се занимават всеки ден с дейностите си.

След Sound trap, следващият проект на Инкубатор ще е „Място за игра“, което ще бъде физически свързано с trap-а и ще отвори врати през май. Там ще се осъществяват различни по вид игри, уъркшопи и много други творчески забавления.

На 22 май стартира и една от най-мащабните прояви за сезона – „Графики в Капана“. В нея ще се включат всички творци и места в квартала, като всичко ще е обединено около графичната тема. Решихме да го свържем тематично с 24 май и така да почетем празника, обясни Стефан.

На 29 май програмата продължава с „Капана маркет“, събитие, което ще даде възможност на творците в квартала да представят изделията си и своята дейност всеки уикенд. Превръщането на Капана в пешеходна зона дава възможност да изнесем проявите си навън, което е огромен плюс за нас, допълват от екипа.

Стефан винаги е бил убеден, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, но смята, че градът все още няма достатъчен капацитет за това. Неговите наблюдения обаче са, че младите хора в града в момента се учат как да управляват бъдещето си и все по-често се опълчват срещу несправедливостите. Самият Стефан винаги е бил бунтар, човек, който говори открито за всичко и с всеки.

Целта на целия екип е да продължава чрез организирането на проекти, свързани с изкуство и култура да разгръща потенциала на Пловдив и да дава шанс на младите, които имат желание и амбиции да се развиват и усъвършенстват.

Снимка: Фейсбук

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top