Информационен семинар по редки болести в Пловдив

Семинар за редките болести ще се проведе в Пловдив

На 26 юли – събота, Пловдив ще бъде домакин на информационен семинар по редки болести. Проявата се организира от Община Пловдив и Националния алианс на хора с редки болести. Тези семинари са полезни както за болните, така и за лекарите, които е много важно да поставят навреме правилната диагноза, заяви председателят на Алианса Владимир Томов.

Според данни на СЗО от 5 до 6% от гражданите на ЕС страдат от т. н. редки болести. В България техният брой е 400 000. През 2009 година в нашата страна стартира национална програма. Очаква се след влизане в сила на Наредбата за регистри и експертни центрове по редки заболявания, която е регламентирана с промяна в Закона за здравето, да се създаде регистър на тези болести, който ще включва части, свързани с лечението, но и с експертизите за ТЕЛК.

“В момента за редките заболявания положението по отношение на ТЕЛК е трагично. Имаме огромни разлики за една и съща диагноза на територията на страната в процентите на решенията за трудоспособност” , обясни Томов. Само 5% от редките болести са лечими. Заболелите имат нужда освен от лекарства, и от профилактика, социална адаптация – както на болния, така и на семейството му, и от рехабилитация.

“Ние даваме огромни средства за лекарства за тези заболявания, които се лекуват, а нищо не даваме като подкрепа на лечебния процес по отношение на рехабилитацията и оттам вече се стига до компрометиране на този лечебен процес”, каза още Томов. Семинарът ще се проведе в сградата на Общинския съвет. Отворен е за всички граждани.

Специалисти ще говорят за симптоми, диагностициране и рехабилитация на различни редки болести. Целта е да се покаже на страдащите, че не трябва да се отчайват, а да търсят помощ и лечение. С прожекция на филма “Да живееш с болест на Гоше” ще бъде отбелязан и Международният ден на това много рядко заболяване.

 

 

Подобни статии

Top