Информирани ли сме за употребата на антибиотици?

18 ноември е обявен за европейски ден на информираността за антибиотиците. На този ден по целия свят се провеждат дейности, свързани с информирането на обществото и на здравните професионалисти за проблема с антибиотичната резистентност.

Антибиотичната резистентност е често срещан проблем във всички системи на здравеопазване в Европа. Разпространението на резистенти бактерии в болниците и обществените здравни заведения създава голям проблем за сигурността на пациентите: инфекциите с бактерии, резистентни на антибиотици, увеличават заболеваемостта и смъртните случаи, както и периодът, който пациентите се налага да прекарат в болница; неправилната употреба на антибиотици може да доведе до увеличаване на броя на пациентите, заразени с бактерии, устойчиви на антибиотици; разработват се малко нови антибиотици, а все повече бактерии стават резистентни, което води до все по-трудното лечение на инфекции.

Неправилната употреба на антибиотици включва: приемането на антибиотик по схема, различна от изписаната от лекаря; пропускането на прием; прием на различни интервали; запазването на лекарството за после; споделянето с други хора.

Неправилното предписание на антибиотици включва: предписание, за което няма клинична картина; неподходящ избор на широкоспектърен антибиотик; погрешен избор на антибиотик; неправилно предписание на дозировка и брой приеми.

По материали на puls.bg

 

Подобни статии

Top