Инциденти по време на игра ежедневно изпращат по 20 деца в травматологиите - DC news

Инциденти по време на игра ежедневно изпращат по 20 деца в травматологиите

Огромният брой случаи на травми при децата заприлича на епидемия и през това лято. Всеки ден между 15 и 20 малчугана минават през кабинета по ортопедия и травматология, за  да потърсят медицинска помощ. Това съобщи началникът на Втора ортопедия и травматология д-р Божидар Бегов. Малките пациенти са на възраст 1,5 – 2 до 18-годишни. Водещият специалист е категоричен, че летният травматизъм в детска възраст превъзхожда този при пенсионерите през зимата.

Най-често инциденти стават, когато децата карат колела или скейтбордове, а също и около басейните. При падането чупят мишници и предмишници, както и глезени и стъпала. „Две счупени китки преди време бяха типичното за пострадало с колело хлапе, сега велосипедните травми са като от падане с мотор. Децата копират сцени от филми и екшън герои, устройват си каскадьорски надпревари, спускат се по трудни терени, карат без каски и наколенки. Това води до тежки счупвания на крайниците. Травмите често провалят ваканцията на децата и на родителите, защото се налага крайникът да се обездвижи за по-дълго време“, посочи д-р Бегов.

Според колегата му д-р Тодор Топлев край басейните има и пострадали възрастни, при които счупванията много пъти са в областта на тазобедрената става. На ден през кабинета минават по 6-7 хора на възраст, а понякога и до 10. Травмите при тях са по-тежки и това обикновено налага оперативна намеса. Възстановяването им често отнема месеци или дори години. Ако диагнозата се прецизира точно и операцията се направи перфектно, времето за възстановяване се съкращава в пъти, посочиха ортопедите, които имат богат опит в интервенциите.

Специалистите посочват, че през лятото доста работа им отварят и жертвите на пътни произшествия. До усложнения при деца и възрастни се стига, когато пациентите не потърсят веднага медицинска помощ и започнат лечение сами, често и с неподходящи средства като билки и още какво ли не.

Подобни статии

Top