Иран иска летище Пловдив на концесия

Иран проявява интерес към концесия на летище Пловдив, заяви евродепутатът Николай Бареков, който влиза в състава на делегацията за връзки с ислямската държава. Освен в разговори със самия него, интересът е деклариран също от посланиците на Иран в Брюксел и София.

Депутатът от България без цензура Мартин Иванов е разговарял за концесия на летище Пловдив с иранския посланик у нас и на високо държавно равнище. Така България може да получи статут на врата за цяла Европа на Ислямска република Иран, посочи Бареков.

Ние постигнахме пробив в разговорите с правителството и беше разговаряно да се подаде предложение за тази концесия от страна на Иран. Щом постъпи такова желание съответно ще започнат и процедурите – оценка на активите, оценка на концесията, посочи Бареков.

Ако концесията стане факт, в Пловдивско ще се открият нови 3000 работни места – не само за служители на летището, но и в съпътстващи индустрии.

Бареков съобщи още, че България без цензура е готова със законопроекта за даване на статут на Пловдив като национален, туристически и културен център.  Той допълни, че депутатът Мартин Иванов ще внесе до дни законопроекта. Евродепутатът посъветва Иванов да търси подкрепа първо от пловдивските народни представители.

Ако този закон бъде приет, това ще доведе до 9%-тно ДДС при продажба на произведения на изкуството или туристическа услуга и създаване на специален държавен фонд за инвестиции в пловдивските култура и туризъм.

Подобни статии

Top