Искат очна ставка с главния мюфтия по делото срещу имамите

imami2

По досъдебното производство срещу задържаните за радикален ислям през ноември в Пазарджик и Асеновград ходжи и имами ще се иска очна ставка с главния мюфтия. Това съобщи пред журналисти в Пловдив адвокатът на Ахмед Муса Ахмед Елвира Панкова. Днес в Пловдивския апелативен съд  гледа на втора инстанция мярката на задържаните за проповядване на антидемократична идеология и разпространение на идеите терористичната организация „Ислямска държава“.

Домашен арест за Ахмед Муса Ахмед поиска от апелативните магистрати съд адвокатът му Хари Харалампиев, а другият му защитник – Елвира Панкова настоя за по-лека мярка за него и останалите си подзащитни. Според нея Муса нямал възможност да се вижда със семейството и децата си, тъй като достъпът за свиждания до него бил ограничен. Тя съобщи, че ще направи нови искания по досъдебното производство.

„Едно от исканията е най-малкото това, че Главно мюфтийство е отговорило, че не се съдържат данни да са издавали карта на Ахмед Муса за проповедник. Ще искаме разпит на тези, които са издавали, на главния мюфтия, очни ставки…“

Адвокат Панкова обвини в зала държавното обвинение, че се опитва да вмени на съда да се съобрази с решението на предишния съдебен състав. Според прокурора по делото Атанас Гичев Ахмед Муса е разпределял хората си всяка сутрин къде да отиват в ролята си на водач. По думите му в една от проповедите си Муса казал, цитирам: „Там в Сирия се бият нашите братя. И ние тук трябва да направим такава държава.“

Защитникът на Стефан Димитров и Стефан Александров обясни в залата, че единият му подзащитен е в тежко здравословно състояние, а другият има малко дете, което също е болно и трябва да се грижи за него. Докато съдиите обмисляха решението си майката на Муса Живка Стоянова обяви, че синът й е невинен.

„Синът ми не е виновен за тая работа. Какво искат да кажат, какво искат да правят, вече и ние не знаем. Синът ми не е виновен!

На въпрос на DCNEWS, че Муса е обвинен в проповядване на война майката отговори:

„Няма такова нещо. Много лъжливи свидетели има, лъжливи досиета дават на прокуратурата. Това го знаят, ама тя прокурорката иска да го вкарва още от първото дело в тая работа. Искаме за тая работа доказателства, че е говорил така синът ми. Моят син такива работи не е говорил, няма такова нещо.“

Пловдивският апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение „Задържане под стража“, взета по отношение на Ахмед М., Ангел С., Стефан А., Светослав М., Ерджан С. и Стефан Д.
Срещу Ахмед М. са повдигнати 3 обвинения по чл. 109, ал. 1 от НК, по чл. 108, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК. Останалите шестима са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК.

Апелативният съд намери,че жалбите са неоснователни. Според  него фактите сочат, че не е игнорирано обоснованото предположение за участие в престъпната дейност, в която са обвинени. Те са обвинени в престъпления, които са умишлени по смисъла на закона и за които се предвижда наказание лишаване от свобода.

Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията, в които са обвинени. Твърденията на защитата за процесуалното поведение на обвиняемите – даване на обяснения, от което защитата извлича аргумент за „ново” обстоятелство, според съда не е основание за ревизия.

Друга по-лека мярка на настоящия етап не осигурява максимални гаранции за явяването им пред компетентните органи и не може да гарантира в пълнота задоволяване нуждите на процеса в този етап от разследването.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top