Искат постоянен арест за Владимир Елдъров?

Владимир Елдъров ще заведе дело за клевета

Очаква се днес Пловдивската окръжна прокуратура да поиска от окръжния съд да наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ на адвокат Владимир Елдъров. Юристът бе задържан на 30 януари за подбудителство към палеж за три автомобила, трактор и къща в Бяла. Срещу него има и обвиненение подбудителство за поставянето на обезглавена кокошка в колата на неговия колега – правозащитникът Димитър Деков.

Освен Елдъров, в ареста са още 5 души, сред които и физическите извършители на палежите. Срещу няколко от тях вече е постановен постоянен арест. Други двама души са задържани заедно с адвоката и за тях също ще бъде поискана постоянна мярка „Задържане под стража“. Двама от обвинените в палежи са осъждани за кражби.

Досъдебното производство за палежите е образувано през 2014 г. в Окръжна прокуратура – Пловдив. То засяга периода от октомври 2013-та до ноември 2014-та година. По делото има също обвинения за кражба, грабеж и увреждане на чуждо недвижимо имущество.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които понастоящем са обвинени привлечените към наказателна отговорност, е лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Обвинението срещу Елдъров предвижда от 3 до 12 години затвор, съобщи за  DCNEWS адвокатът му Йордан Давчев.

Днес се очаква Окръжният съд да се произнесе и по мерките за неотклонение на част от обвинените в палежи на автомобили по делото на Атанас Червенков – Райфъла. Срещу тях бяха постановени постоянни  мерки „Задържане под стража“ от Районния съд на 26 февруари. Съдът насрочи гледането на мерките за днес на втора инстанция, ако четиримата ги обжалват.

Подобни статии

Top