Искат постоянен арест за перачите на пари, задържани в Пловдив

dans (3)

Искане за постоянна мярка „Задържане под стража“ за шестима от арестуваните 14 перачи на над 2 милиона евро ще внесе в Пловдивския окръжен съд днес Окръжната прокуратура. Днес изтичат наложените с прокурорско постановление 72 часа от тяхното задържане, съобщи вчера наблюдаващият прокурор Данаила Станкова.

Шестимата са част от първите девет задържани по време на мащабната акция на ДАНС, МВР и прокуратурата в Пловдив на 30 декември и 4 януари, за която DCNEWS вече съобщи ТУК. Други трима вече са в ареста с постоянни мерки, които обаче могат да бъдат обжалвани пред Апелативния съд.

Припомняме, че първите арести бяха извършени показно на 30 декември следобяд на бензиностанция ОМV, но тогава от ДАНС и МВР запазиха мълчание за целта на акцията. /вижте ТУК!/

На пресконференция вчера прокуратурата оповести, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари, превеждани у нас по сметките на фиктивни фирми от чужди търговски дружества, които били подлъгвани от престъпната група. Това ставало чрез фалшиви имейли, мними адвокати и подправени документи. Специално за схемата са били създадени над 20 фиктивни дружества, по сметките на които за няколко дни по празниците са били преведени над 2 милиона евро. Парите веднага са били теглени в брой от пловдивски банкови клонове. Това е българското новаторство при подобни схеми, тъй като обикновено досега при такива престъпления всичко се е правело по банков път, коментираха магистрати. Със задържането на пловдивската група са предотвратени нови тегления на авоари за още 5 милиона евро.

 

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top