Искат разпити на принцове и шейхове по делото за радикален ислям

Искат разпити на принцове и шейхове по делото за радикален ислям

Пловдивският апелативен съд отложи делото, заведено по жалба на пазарджишките имами, които бяха осъдени за проповядване на радикален ислям от Пазарджишкия окръжен съд. Съдебното заседание се състоя при засилени мерки за сигурност и бе съпроводено с протест на активисти от ВМРО-БНД и Национален фронт за спасение на България /НФСБ/.

С рехаво мълчаливо бдение бе съпроводено делото на 13-те осъдени за проповядване на радикален ислям в Пловдивския апелативен съд. Протестиращите разпънаха плакати и български знамена 15-на минути преди началото на заседанието, тъй като не можаха да се съберат заради дъжда.

Тази секта Ал уак ал ислями, чиито представители днес съдим, всъщност са салафитско-сунитска секта, такава, каквато е  идеологията на идил и че радикалния ислям, който виждаме ежедневно по улиците на Сирия и Ирак, всъщност е тук, в Пазарджик, в циганската махала, заяви Александър Сиди, регионален организатор на МВРО-БНД.

На делото присъстваха всички осъдени от Пазарджишкия окръжен съд, на повечето от които са наложени глоби. Не бе доведен единственият осъден ефективно – Ахмед Муса Ахмед, но в залата бе майка му.

И престанете вече – синът ми невинен. Сина ми ич няма никаква вина. И престанете вече да мислите разни измами и разни щуротии за сина ми. Той лежи зад решетките с много чиста душа и с чисто сърце. Ич не съжалява, щото лежи с чисто сърце и съвест, емоционално коментира майката на Муса Живка Стоянова.

Пред медиите тя каза, че и Александрина Ангелова, която няколко месеца била в къщата й и е съдена по друго дело за проповядване на ислям от пловдивския окръжен съд, също е невинна. На делото днес бе даден ход, за да бъдат направени доказателствени искания от адвокатите на подсъдимите.

Защитниците поискаха нова теологична експертиза, разпит на нови 12 свидетели – повечето саудитски принцове и шейхове, приближени до кралското семейство на Саудитска Арабия и членове на ислямистката организация Ал уак ал ислями.

Когато прокуратурата е повдигнала обвинение, че една организация е съзадена с участието на десет поданици на Саудитска Арабия и български граждани и българските граждани отричат тези разкази, а поданиците на Саудитска Арабия не са разпитани, аз мисля, че това е задължение за разкриване на обективната истина, коментира адвокат Ина Лулчева.

Адвокатите настояват и за назначаване на нов преводач-арабист, тъй като експертът, превеждал документацията на делото в Пазарджик бил некомпетентен. Защитникът на Муса – Елвира Панкова представи също документите му от Главно мюфтийство, с които доказва, че е легитимен имам.

На съдебното заседание от защитниците на подсъдимите бяха представени писмени доказателства и направени доказателствени искания в голям обем. Само допълнението към въззивната жалба беше 102 страници. Другите направени доказателствени искания са за съдебни поръчки, преразпити на свидетели и допускане на нови.

Съдът даде седемдневен срок на прокурор Божидарка Попова да се запознае с жалбата на подсъдимите, която бе представена за първи път днес в съдебно заседание. Държавният обвинител трябва да се произнесе и по направените адвокатски искания. След това становището на Попова ще бъде изпратено на защитниците и едва  тогава съдът ще се произнесе в закрито заседание по тези искания.

Нова дата на делото ще бъде насрочена допълнително.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top