Искат спешна реставрация на Бачковския Метох (СНИМКИ)

Бачковският Метох е застрашен от разрушаване и не се поддържа от собственика си – Бачковския манастир. Това заяви кметът на Асеновград Емил Караиванов. Той е изпратил писмо до Националния институт за недвижими културни ценности /НИНКН/, с което настоява да се предприемат реставрационни действия.

Параклисът „Св. Георги и Св. Екатерина“, известен като Метоха, някога е бил стопанисван от Община Асеновград. Впоследствие паметникът на културата е бил предоставен да се стопанисва от Бачковският манастир, припомни кметът Емил Караиванов. Той съобщи, че при поредното обследване на опасни сгради на територията на общината, местна комисия е установила, че култовата постройка се руши.

„Затова сме изпратили писмо до НИНКН, с което ги информираме, че култовата религиозна сграда „Метох“, собственост на Бачковската света обител „Св. Успение Богородично“, която е паметник на културата от местно значение, няма покрив, останали са само част от ограждащите стени, изпълнени от каменна зидария. Обектът не се поддържа в добро техническо състояние, застрашен е от цялостно разрушаване.“, цитира писмото градоначалникът.

От общината сигнализират НИНКН за аварийна реставрация на обекта от страна на собстевника Бачковска света обител. Новината стана ясна, след като репортер на DCNEWS попита какво се случва с управлението на църквата на Асеновата крепост „Св. Богородица Петричка“.

„Към настоящия момент и занапред църквата на Асеновата крепост ще бъде стопанисвана от община Асеновград, т.е. има решение на правителсвото, което не е променено“, коментира Караиванов.

Припомням, че преди месец игуменът на манастира отец Симон поиска от държавата да предостави на обителта управлението на храма, но от общината настояха да продължат да я стопанисват. Тогава кметът посочи, че е водил разговори с митрополит Николай в църквата да се водят богослужения.

Подобни статии

Top