Ислямистите от Пазарджик остават в ареста (СНИМКИ)

Ислямистите остават в ареста

Нова психиатрична експертиза и домашен арест за обвинения в проповядване на джихад и радикален ислям Ахмед Муса Ахмед поиска от Пловдивския апелативен съд емблематичният пазарджишки адвокат Хари Харалампиев.

Според юриста, който преди няколко години защитаваше българските медицински сестри в Либия, Муса страдал от шизофрения. Защитниците на всички седмина задържани настояха да им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Апелативните съдии обаче ги оставиха в ареста. Докато делото вървеше, Александрина Ангелова, която единствена от всички арестувани беше доведена в залата, припадна.

Петима пазарджиклии, един асеновградчанин и 27-годишната Александрина Ангелова от Силистра обжалваха днес постоянния си арест пред Апелативния съд. Само те от 44-ма задържани по време на мащабната акция на ДАНС в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и Хасково бяха обвинени в проповядване на радикален ислям.

Пред съда се бяха събрали само няколко роднини на арестуваните. Сред тях беше Маави Шремзи Смаил – майка на Ерджан Смаил.

„Искам да ми са освобождава момчето. Всичко, което те го говорят за Ерджан са някакви глупости, няма доказателства. Аз съм майка, в къщата ни нищо не са намерили“, нареждаше Маави.

Пред съда прокурорът от Апелативна прокуратура Атанас Гичев обяви, че тарторът Ахмед Муса Ахмед се движел с група от десет души, които му се подчинявали безпрекословно. По време на общите молитви призовавал към джихад.

„Възхвалявал е „Ислямска държава“ и казвал, че трябва да се молят за бойците, тези, които са загинали за „Ислямска държава“. Най-вече за тях да се молят и за всички, които се борят. Това са свидетелските показания сега, какво е казал аз не знам“, коментира пред журналисти обвинителят.

Майката на единствената задържана жена – Александрина Ангелова, разказа, че дъщеря й била на квартира в дома на майката на Ахмед Муса, докато си намери евтин дом в Пловдив. Първокурсничката в Пловдивския университет е превела книга, проповядваща война с меч до изтребване на неверниците.

Докато един от адвокатите на момичето, което тихо плачеше в залата, обясни, че Александрина страда от гуша, младата жена започна да се задъхва и припадна, а съдия Евдокия Кемалова повика Бърза помощ.

„Припадна нашата клиентка Александрина, има заболяване на щитовидната жлеза, изтръпване на ръцете си получи в залата“, обясни адвокатът.

След кратка почивка Александрина беше върната в ареста, а делото продължи. Адвокатите настояваха, че подзащитните им не са проповядвали радикален ислям и са задържани погрешно.

„Те с религия се занимават, идеологията е нещо друго. Т.е. няма съставомерност по чл. 108 и 109. А пък за деяние по чл. 407 – за пропагандиране на война, изобщо не можем да говорим“, каза другият адвокат на момичето Сабри Хюсеин.

В съдебната зала адвокатът на асеновградчанина Стефан Димитров обясняваше, че той е неграмотен и не само не може да чете, но и не знае да проповядва. Не знам кой го е набедил за ходжа, обясни защитникът му.

Апелативният съд обаче потвърди мярката за неотклонение, постановена спрямо Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова. Съдиите прецениха, че съществува реална опасност те да извършат ново престъпление, ако бъдат освободени. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Подобни статии

Top