Ислямска държава готви атентати в Европа, предупреди Държавният департамент на САЩ

САЩ разполагат с информация, че екстремистки групировки като „Ислямска държава“ и Ал Каида планират нови атентати срещу американски граждани зад граница, включително в Европа, предадоха ТАСС и Франс прес.

„Всички европейски страни остават уязвими за нападения от страна на международни терористични организации“, се казва в предупреждението за терористична заплаха, публикувано от американския Държавен департамент.

Нападенията може да бъдат извършени от екстремисти, несвързани с ислямистки групировки, но оказали се под тяхно влияние. Те може да нападнат транспортната система и други места, където се събират много хора, без предварително предупреждение, предупреждават американски експерти, цитирани от ТАСС.

Те подчертават, че високата опасност от терористични атентати в Европа ще се запази, докато европейски членове на Ислямска държава се връщат от Сирия и Ирак. Досега са били осуетени 75 заговора на Ислямска държава срещу западни страни. САЩ са основната мишена на групировката, се казва в отделно изявление на Майкъл Маккол, председател на комисията за вътрешна сигурност на Камарата на представителите на САЩ.

Снимка: alterinformation.wordpress.com

Подобни статии

Top