Испански танци вдигнаха градуса на площада в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

11830849_10204248447322356_972061311_n

Ярки багри, музика и вихрени танци вдигнаха градуса на настроението на пловдивчани, излезли днес на главната улица. С пъстро шествие започна 21-я Международен фолклорен танцов фестивал в Пловдив.

Първото дефиле на участниците поведоха танцьорите от АНПТ – Сливен. Те са и символични домакини на фолклорния фест. Следваха ги белиденс танцьорките от турския ансамбъл, които кършеха снаги под ударите на множество тъпани. След тях потропваха поляците.  Но най-голяма атракция станаха испанците, които сразиха пловдивчани с кастанетите и дайретата си. Пламенните танцьори използваха любопитни инструменти – те почукваха върху медни хаванчета, кристални шишета и други подръчни домакински уреди.

Сръбският ансамбъл също бе аплодиран от хората по главната, които снимаха с телефони клипчета и снимки за спомен.

Въпреки очакванията публиката бе разочарована заради отсъствието на ансамблите от Аржентина и Корея. Отменени полети забавиха пристигането им, но организаторите се надяват това да стане утре.

Международният фолклорен фестивал в Пловдив, който започна днес в града под тепетата  ще продължи до 7 август.

След дефилето на площада пред общината съставите впечатлиха пловдивчани с вихрени танци. А в 20.00 часа на Античния театър започна и официалното откриване.

От утре всяка вечер от 17.30 часа в Пловдив ще има дефилета на съставите.  Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч., както и с традиционните им изпълнения на сцената на пл. „Стефан Стамболов“.

Утре ансамблите от Турция и Испания ще изнесат представления в Асеновград, а на 6 август танцьорите от Сърбия и Полша ще гастролират в Хисар.

Вижте снимки и видео от началото на фолклорния форум:

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top