Испански хирург оперира на живо в Пловдив - DC news

Испански хирург оперира на живо в Пловдив

Един от водещите европейски гръдни хирурзи д-р Диего Гонзалез Ривас ще проведе хирургия на живо в Медицинския университет в Пловдив. Той ще извърши уникална в световен мащаб миниинвазивна гръдна операция по създадена  от самия него методика за  т.нар. унипортална видео-асистирана торакоскопска лобектомия. Лапароскопската интервенция ще бъде извършена в Интегралния център на 2 етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66 – База 2 на пловдивската университетска болница.

Избраният пациент е 62-годишен мъж от Пловдив с диагноза карцином на белия дроб и очакванията се, че на втория ден след операцията той ще бъде изписан от Клиниката по гръдно-коремна хирургия.

В същата зала след операцията д-р Диего Гонзалес Ривас ще изнесе публична лекция на тема: „Еволюция на миниинвазивната гръдна хирургия: от три към еднопортална техника, маншетни резекции и интервенции при неинтубирани пациенти”.

Доктор Диего Ривас завършва образованието си по медицина в Университета в Сантиго де Кампостела, Испания, като получава и диплом с отличие от Медицински университет Ла Коруня, Испания. Продължава своето обучение по Обща гърдна хирургия и трансплантации на белия дроб в Университетската болница на Ла Коруня, към чийто екип е част и до днес.

В момента е ръководител на Звената по мини инвазивна гръдна хуругия на ЦХУГ „Хуан Каналехо“, Университетския комплекс „Сан Рафаел“ и болница „Модело“, Ла Коруня, Испания. Д-р Ривас участва в издателските колективи на всички водещи списания в областта на общата гръдна хирургия, член е на Европейското дружество на гръдните хирурзи и организатор на годишните срещи на Испанското дружество на гръдните хирурзи.

През 2010 година придобива Европейски сертификат по обща гръдна хирургия (FEBCTS). През 2011 година за първи път извършва унипортална белодробна лобектомия, като публикува техниката във водещи списания. Гост-лектор е на конгреси по мини инвазивна гръдна хирургия в Южна Америка, САЩ, Азия и Европа. Участва ежемесечно в курсове с хирургия на живо във водещите световни клиники, където популяризира своята техника. Последните му иновации са свързани с прилагането на техниката при неинтубирани пациенти.

Посещението на Д-р Ривас в Медицински Университет Пловдив включва хирургия на живо и лекционен курс.

 

Подобни статии

Top