Истории за Иван Вазов в Данчовата къща - DC news

Истории за Иван Вазов в Данчовата къща

Истории за Вазов в Данчовата къща в Пловдив

Изложба „Иван Вазов – пловдивски хроники“ е подредена в Данчовата къща в Старинен Пловдив.Тя е посветена на 70 – тия рожден ден и 50 годишния творчески юбилей на народния писател. Пловдив е специален град в живота на Иван Вазов. Тук той пише едни от най – известните си и обичани произведения, редактира вестник „Народний глас“, издава списанията „Зора и Наука“.

Благодарение на него и Константин Величков в града под тепетата е основан първият професионален театър. Тържествата по повод двата юбилея на писателя започват в София, но много пищно е честването на Вазов в Пловдив, организирано от Недко Каблешков.

Пловдивчани обичат писателя, стотици хора го посрещат на гарата, качват го на каляска отрупана с цветя. Иван Вазов е обявен и за почетен граждани на Пловдив. В експозицията можете да видите още Указа на цар Борис Трети, с който Иван Вазов е провъзгласен за народен поет, част от подаръците, които писателят е получава от пловдивските си приятели и почитатели – поздравителни адреси, картини, масивна сребърни мастилница, лира и маслинов венец, писалищни прибори, шарж на писателя от Александър Добринов, свещници и даже менюто в празничния ден от любимия ресторант на Вазов в София Юнион Палас. Организатори на експозицията са Национален литературен музей и Държавният архив в Пловдив.

Подобни статии

Top