Историята на България през комунизма показват на Главната

Историята на комунизма показват в пана на Главната

Изложбата „България 1944 – 1989: Забранената истина“ гостува в Пловдив. 17 тематични пана са разположени на ул. Княз Александър І. Те представят малко познати и изследвани факти от историята на България през годините на комунизма.

Хронологията в текстове,  документи, спомени и снимки започва непосредствено след 9 септември 1944 година и обхваща болезнени и дълго премълчавани теми, свързани със сложния и противоречив тоталитарен период. В нея попадат делата на Народния съд, принудителната колективизация на селското стопанство, преследванията срещу църквата, нелегалната въоръжена съпротива на горяните, ликвидирането на опозиционните партии, погазването на гражданските права, затварянето на границите и други. Дестилетия наред истината беше забранена, а днес се премълчава и фактически е отново забранена, коментира Димитър Райчев – един от авторите на изложбата.

Нейното предназначение е да покаже на младото поколение, което не е живяло през този период,  истината за тези години, за престъпленията на комунистическия режим, затова че България преди 70 години беше изведена в погрешно русло, изведена от нейното естествено развитие, коментира Димитър Райчев.

Другият автор и инициатор за експозицията е Фанна Коларова, която живее от дълги години в Германия. Според нея България е изостанала в изследването на комунистическото минало. Смисълът на тази изложба е да бъде показана в Центъра на Пловдив.

„Никой вече няма и не би могъл да има власт да забрани истината“ е основното послание на изложбата, която е подготвена специално за представяне на открито в Пловдив. Експозицията е показана в Берлин, в Европейския парамент в Брюксел, в сградата на Парламента в София и в Държавна агенция Архиви.

 

 

 

 

Подобни статии

Top