Италиански археолог изнася лекция за консервация на древни мозайки

mosaicrobertonardi

Публична лекция в Пловдив ще изнесе днес д-р Роберто Нарди, директор на Центъра за археологическа консервация, Италия и настоящ президент на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM).

Лекцията, на тема „Консервация на мозайката “Преображение Господне” в манастира Св. Екатерина, Синай, Египет“, ще се проведе на английски, с превод на български език, от 18.00 часа в Археологически комплекс Малка раннохристиянска базилика.Презентацията ще продължи приблизително 1 астрономически час, като след нея ще бъде отделено време за въпроси и дискусия.

Организатор на събитието е Фондация „Балканско наследство“ в партньорсво с Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ и др.

Роберто Нарди завършва археология в Университета в Рим, след това – консервация на археологически материали в Централния Институт по Реставрация в Рим.

През 1982 г. той основава Центъра за археологическа консервация – частна компания, която изпълнява обществени поръчки в сферата на консервацията на антични паметници и археологически обекти.

Центърът е разположен в манастир северно от Рим, където се провеждат обучителни курсове. Нарди е ръководил над 50 проекта или обучителни курсове в 14 държави, включително и Арката на Септимий Север и храмът на Веспасиан в Римския форум, мозайката в манастира „Св. Екатерина“ в Синай и стенописите в the Madrasa Amiriya в Йемен, за които през 2007 г. получава наградата Ага Хан за ислямска архитектура.

Публикувал е над 80 специализирани статии. Роберто Нарди е президент на Международния комитет за реставрация на мозайки и Kress лектор в Американския институт по археология през 2010-2011 г.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top