И в Пловдив семейните лекари протестират

Пловдивските джипита се включват в протеста на личните лекари в страната – това заяви пред DC NEWS д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Утре (сряда) личните лекари в града ще спрат работа за един час (от 12:00 до 13:00 часа) и ще излязат пред кабинетите си за да разяснят на  чакащите пациенти проблема довел до тези действия.

Ефективните стачни действия ще са в четвъртък и петък, когато личните лекари ще спрат работа за целия ден. Пациенти със спешна нужда от лекарска помощ, ще бъдат приемани в определените кабинети, които ще бъдат обявени в бележка на вратата на кабинетите на личните лекари. Но няма да бъдат издавани документи.

В последния ден от март (четвъртък) лекарите ще изразят своето недоволство от здравната политика пред сградата на РЗИ в Пловдив, като излязат на масов протест от 10:00 до 12:00 часа.

Ако действията през тези дни не доведат до диалог със здравното министерство, личните лекари се заканват през цялата следваща седмица да не работят.

Припомняме, че причина за протеста е състоянието на здравната система. Недоволството на гилдията е от това, че здравните власти тихомълком са прокарали промени, които са в ущърб не само на лекари, но и на пациенти. Ефектът от тези промени ще се усети след първи април.

Джипитата са категорични, че не става въпрос за пари, а протестират заради тези нормативни спънки на здравното министерство. Исканията са да бъдат променени наредби, затрудняващи работата на общопрактикуващите лекари и лечението на техните пациенти.

На 7 април, когато се отбелязва Международният Ден на здравето,  колегията подготвя специална пресконференция и редица прояви, с които да запознае обществеността за отношението й към здравната реформа.

Ефективен протест започнаха личните лекари в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. В проявата  се включиха също лаборатории, частни и общински болници.

 

 

 

 

Подобни статии

Top