И Пловдив на жълтите павета срещу поскъпването на тока

Отпуснаха пари за строежа на Колодрума в Пловдив

Два автобуса с работници от КЦМ и представители на двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“ заминават днес за София, за да се включат в протестните действия срещу по-високата цена на тока за индустрията. Над 1000 фирми от 28 града на България ще протестират в столицата. Недоволството ще започне от 11.00 ч. пред сградата на Министерски съвет.

Според работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК планираното повишаване на ценовата добавка „Задължение към обществото“ от 1 август т.г. ще доведе до 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията.

Загуба на конкурентоспособността, свиване на експорта, спад в работните места и фалити на фирми прогнозират от Българската стопанска камара. Оттам смятат, че повишението на електроенергията ще доведе до ръст в цените и тежки последици за индустрията и обществото.

Работодателите настояват за отлагане на новото ценово решение от страна на регулатора за 1 януари. Според тях подобно решение може да се вземе само след като се приеме пътна карта с ясни ангажименти за решения по дефицита в енергетиката.

 

 

Подобни статии

Top