И Пловдив протестира срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила (СНИМКИ)

Пловдив ще бъде сред петте града в странат, които ще се включат в протеста  под надслов „Гражданите срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила“, съобщиха местни екоактивисти.

Нови незаконни действия на Витоша показват безсилието и незаинтересоваността на държавата, посочват екозащитниците.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ и граждани организират протести в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии – националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша, за които отговорят съответно Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

При проверка на горските и други държавни служители, на която присъстваха природозащитници и представители на фирмата „Витоша ски“, която държи лифтовете в планината, стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с фиданки, закупени с европейски средства, са унищожени в Природен парк Витоша в последните дни. Това беше една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в м. Меча поляна, която предстоеше да бъде обявена за победител в конкурса „Дърво с корен” в категория „Доброволец-залесител”, като доказателство за най-сериозното гражданско доброволческо включване за развитието и опазването на Природен парк Витоша.

Беззаконието се разпростира успоредно на писта „Витошко лале“, с дължина около 400 метра и ширина около 50 м. Няма установени извършители. Не са установени собствениците на три строителни машини, които стоят на терен.

Много пъти се е налагало да излизаме по улици, площади и мостове, за да опазим нашите планини и море. Витоша, Рила, Пирин, Странджа, Иракли, Карадере, горите… НАЛАГА СЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ И СЕГА В ПЛОВДИВ! – призовават организаторите във Фейсбук. И допълват: „Затова и излизаме на улицата. Битката отдавна не е само за вековната гора и незастроения пясък. Битката е: ГРАЖДАНИ СРЕЩУ МАФИЯТА. Рунд пореден!

Управляващите трябва да видят, че няма да ги оставим на мира, ако си затварят очите за беззаконието. Бъдещето на Пирин, Витоша и Рила няма да е безоблачно, дори когато спечелим и тази битка. Но със сигурност ако днес не се вдигнем, утре ще е късно, много късно, призовават екоактивистите.

Те настояват да се спрат строежите на Витоша и Пирин, да бъдат уволнени директорите на Природен парк Витоша и Национален парк Пирин и да се върнат плановете за управление на трите природни парка за пълна преработка.

Подобни статии

Top