И „Подкрепа” иска да преговаря с община Асеновград (СНИМКИ)

Синдикалният регионален съюз „Подкрепа” настоява за продължаване на преговорите по подписване на Колективен трудов договор/КТД/ с община Асеновград. В писмо до кмета, депозирано още в понеделник, председателят на съюза Атанас Кръстев отправя искане за подновяване на процедурата, започнала още преди година.

„Изказваме мнение, че присъединяването на синдикалните членове от синдикалната секция на КТ „ Подкрепа” към действащия от 15.09. 2014 година КТД , прилагащ се за служителите в Общинска администрация, не отразява спецификата на работа и съдържанието на трудовите правоотношения на работещите в отдел „Здравеопазване” са мотивите на синдикалния лидер.

В същия ден на нарочна пресконференция от КТ „Подкрепа” обявиха,че ще съдят кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов за дискриминация по синдикален признак, проявена към нейни членове от сферата на общинското здравеопазване. Очакваше се до дни да бъдат заведени и индивидуални съдебни искове от 18-те медицински специалисти от общинските училища и детски градини.

„До момента няма подписан втори документ, заради разпоредбите на Кодекса на труда и по съвет на общинските юристи”, коментира за DCNEWS тогава кметът Емил Караиванов. „Съгласно чл. 51, ал.2 от КТ на равнище предприятие, бранш и отрасъл може да се сключи само един КТД. При наличие на две синдикални организации те би трябвало да излязат с общ проект. В случаите, когато има два проекта на КТД от двата синдиката, предложенията се подлагат на гласуване от общото събрание на работниците и служителите за това кой проект да бъде обект на преговори с работодателя.’’, посочи кметът.

Още тогава д-р Караиванов обяви, че Община Асеновград е готова да продължи преговорите със синдикат „Подкрепа” за сключване на общ Колективен трудов договор.

Подобни статии

Top