И фенове на „Ботев“ сред протестиращите вложители в КТБ (Снимки)

Петдесетина вложители в КТБ се събраха отново тази вечер пред клона на БНБ в Пловдив. На третия протест към тях се присъединиха и фенове на „Ботев“ Пд, които по-рано през деня в своя декларация подкрепиха недоволството срещу отказа на БНБ да отвори КТБ.

Вложителите настояха за оставката на управителя на централната банка Иван Искров. Те нарекоха подигравка предложението на финансовия министър Румен Порожанов от днес да им се плащат по 500 лева месечно в продължение на 18 месеца, като така се възстановят частично депозитите им.

Според местният координатор на протестите Илия Зюмбилев виновниците за кризата сега правят опити да заемат челни места в кандидат-депутатските листи, за да получат имунитет. Това направи бившият финансов министър Петър Чобанов, който оглави две листи в ДПС, Иван Искров също панически се оглежда за печелившо кандидат-депутатско място, посочи и Ангел Зюмбилев. Затова според него на тези хора трябва да се потърси отговорност.

Протестиращите разказаха, че на днешния протест служители на КТБ няма, тъй като са били заплашвани с уволнение от работа. Призовавам квесторите в банката да не заплашват служителите и клиентите на банката, а да си вършат работата, за която им се плаща. Работодатели или други организации, които оказват натиск на вложители в КТБ да не участват в този протест, също трябва да знаят, че ще бъдат подведени под ударите на закона“, каза още Илия Зюмбилев.

Докато недоволните скандираха „Оставка“ и размахваха трикольори и плакати, млад ром от Столипиново снимаше видеоклип с мобилен телефон, като фокусираше в близък план лицата на хората. Вложителите реагираха остро и подгониха младежа, подозирайки го в провокация. Сигурно иска да покаже лицата ни, за да ни привикват после, коментираха протестиращите. „От Джебел е, сигурно е активист на ДПС“, викаха присъстващите. Полицията обгради рома и той бе придружен до края на Главната улица от двама униформени.

Подкрепяме протеста на 1000 процента, заяви Велизар Цолакидис от фенклуба на „Ботев“ Пд. Той припомни, че от 25 юни, когато КТБ беше затворена, всички разплащателни сметки на пловдивския футболен клуб са блокирани.

Ако до 21 септември КТБ не бъде отворена, България ще наруши европейското законодателство за изплащането на гарантираните депозити на вложителите, каза още Илия Зюмбилев. По думите му, ако това стане, ще последват множество съдебни дела срещу България.

Недоволството ще продължи, докато исканията на вложителите не бъдат изпълнени. Следващият протест ще бъде в понеделник, 1 септември, от 18:00 ч., каза пред присъстващите Зюмбилев.

 

Подобни статии

Top