Йонг Чил Лий дирижира пловдивските симфоници - DC news

Йонг Чил Лий дирижира пловдивските симфоници

Диригент на пловдивски симфоници

Един от най-активните съвременни диригенти на Азия – Йонг Чи Лий, ще дирижира втори концерт от цикъла „Щедьоври на симфонизма” на 6 ноември в Концертна зала. Родом от Сеул, маестрото получава образованието си в САЩ – завършва магистратура в Манес Колидж и докторат в Държавния университет в Ню Йорк. Учил е и в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София при проф. Васил Казанджиев.

В изпълнение на оркестъра на Пловдивска опера ще прозвучат Шуберт – Увертюра „Розамунда”, Райнике – Концерт за флейта и оркестър в ре мажор и Дворжак – Симфония № 7 в ре минор. Солист ще бъде талантливата флейтистка Жи-Хае Юн (Южна Корея), която изнесе бутиков рецитал в Пловдив в началото на ноември.

Маестро Лий е работил с много различни оркестри по света. Той има обширен репертоар и дирижира повече от петдесет концерта на година. Сред изявите му напоследък са концерти със Софийската филхармония, филхармоничните оркестри в Пловдив, Сараево, Харков и Одеса, оркестъра на Белградското радио и телевизия, Бохемския симфоничен оркестър в Прага, Филхармония „Яначек” в Острава (Чехия), Симфоничния оркестър MAV в Будапеща.

Паралелно с оперните и симфоничните си изпълнения Маестро Лий прави редица записи. Неговите интерпретации на Четвърта симфония на Чайковски, Втория цигулков концерт на Виенявски и Тройния концерт за пиано, цигулка и виолончело на Бетовен с Пловдивската филхармония са издадени от „Стар Саунд Класикъл, а ЕМІ издава няколко албума с негови изпълнения – Четвърта симфония на Брамс и други симфонични творби на Брамс, Чайковски, Менделсон, както и „Дон Жуан” на Рихард Щраус.

 

Подобни статии

Top