Йордан Велчев e носителят на специалната награда „Пловдив“

Йордан Велчев е носителят на специалната награда „Пловдив“. Тя му бе връчена от кмета Костадин Димитров на бляскава церемония в Драматичния театър.

Награда „Пловдив“ в раздел „Художесвена литература и хуманитаристика“ тази година бе присъдена на Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“. 

В категория „ТАНЦОВО ИЗКУСТВО“ наградата отиде при Фондация „ЕДНО“ за култура и изкуства на Асен Асенов за реализацията на 15-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Оne Dance Week 2023“.

Награда „Пловдив“ в раздел „Изобразително изкуство“ се присъди на Костадин Отонов за юбилейната ретроспективна изложба „Отонов. Графичен дизайн“. Единственият номиниран в категория „Аудио визуални изкуства и фоторафия“ Петя Ангелова получи награда „Пловдив“ за документалния си филм „Ромео и Жулиета под тепетата“.

 В раздел „Музика“ наградата отиде при Държавна опера-Пловдив за „Оперната гала“ по случай 70 години от създаването на културната институция. Здравка Петрова получи отличието в раздел „Художествен превод“.

Награда „Пловдив“ в категория „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ отиде при Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК за празничния концерт „Децата на Пловдив“. 

За театрално изкуство отличието бе присъдено на Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла „Едип и пророците“ на Драматичен театър-Пловдив.

Наградата в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ спечелиха Евелина Кьосовска-Костолова и Веселин Бойдев за реализацията на второто издание на Творческа лаборатория „Съвременните технологии и кукления театър „Техно-логика“.

Отличието в категория „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“ получи главен асистент доктор Огнян Тодоров за съвременното и модерното оформление на основната експозиция на Регионален природонаучен музей-Пловдив.

В раздел „Архитектура и естетизация на градска среда“ награда не бе присъдена, независимо, че имаше номинации.