Йосиф Миладинов и Габриела Георгиева на полуфинал на СП по плуване

Мъжката ни щафета на 4х200 м свободен стил остана на 13-о място и без квота за Париж 2024

Двама български плувци намериха място в полуфиналите на своите дисциплини след днешните сутрешни стартове на Световното първенство в Доха,.

Пловдивчанинът Йосиф Миладинов се класира сред най-добрите 16 на 100 м бътерфлай с 10-о време в сериите. Миладинов финишира трети в своята серия с време 52.10 сек., за да намери място в полуфиналите. Финалистът от Летните олимпийски игри в тази дисциплина беше изпреварен от представителя на Казахстан Адилбек Мусин и южноафриканеца Чад Ле Кло. Мусин даде най-доброто време в сериите, финиширайки за 51.75 сек.

Габриела Георгиева се класира за полуфиналите на 200 м гръб с личен резултат – 2:10.86 мин. Времето ѝ е и покрит “Б” норматив за Летните олимпийски игри в Париж през лятото. Тя обаче има шанс за спечелване на квота за Олимпиадата тази вечер, ако постигне време 2:10.39 мин в полуфинала. Георгиева беше с трети резултат в пресявките и остана на 4 стотни от националния рекорд, притежание на Екатерина Аврамова. Това е второ влизане за българката в полуфиналите на световния шампионат в Доха след участието ѝ на 100 м гръб.

Калоян Братанов не успя да се класира за полуфиналите на 50 м свободен стил. В девета серия той даде шесто време с 22.48 сек. В общото класиране на дисциплината Братанов се нареди на 33-о място. Най-доброто време в сериите имаше австралиецът Камерън МакЕвой с 21.13 сек.

При мъжките щафети на 4х200 м свободен стил българският квартет в състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Калоян Левтеров и Йордан Янчев остана на 13-а позиция с време 7:21.06 мин. По този начин щафетата ни не успя да си осигури квота за Париж 2024. В сериите най-добро време даде съставът на Китай.