Кабинетът: ГЕРБ и Реформатори - DC news

Кабинетът: ГЕРБ и Реформатори

Кога се събира парламентът

ГЕРБ и Реформаторският блок ще направят съвместно правителство. Това стана ясно след продължилите близо 8 часа консултации между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, съобщи Агенция Фокус. Томислав Дончев от ГЕРБ заяви пред журналисти, че текстът на програмната декларация ще бъде подкрепен от повече от две политически сили и вече е на лице. Дончев коментира, че след изключително тежки преговори, разговори и детайли, тази вечер са постигнали съгласие и утре официалния текст на декларацията, когато бъде публикуван, ще стане ясно дали ще бъде подкрепен от три или четири партии. Дончев добави, че това, което се е коментирало е да се търси по-широка парламентарна подкрепа, а утре ще стане ясно дали биха имали още един партньор. Дончев посочи, че са правили и компромиси.

Радан Кънев от Реформаторският блок отчете, че е на лице е достатъчно съгласие, както да се сформира правителство, така и да има своя програма, да има и достатъчно парламентарно мнозинство тази програма да бъде заложена. Според него това са най-добрите възможни рамки на управление.

Валери Симеонов, съпредседател на „Патриотичният фронт НФСБ – ВМРО”, посочи, че интересите на България са били поставени над партийните при преговорите. По думите му тази нова форма на договаряне вече дава първите си резултати и изтъкна, че година по-късно ще е по-доволен ако се поздравят и с добри резултати в това отношение.

Днес се проведе първата среща в четворен формат – между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, която се организира от началото на преговорите, които се инициират от партията, спечелила вота на пети октомври, за съставяне на правителство. Днес в Гербовата зала на Президентството президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви пред журналисти, че ще го върне, ако не постигне съгласие с Реформаторския блок и Патриотичния фронт за съвместно управление. Съгласието е факт след продължили близо осем часа преговори.

Подобни статии

Top