Казанлък – сърцето на Розовата долина (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сгушен в сърцето на Розовата долина, Казанлък съчетава красотата и величието на Стара планина с плодородието по долината на Тунджа и топлите минерални извори.

Историята на града започва още през неолита. През V-IV век пр. Хр. на мястото на днешния град е съществувало тракийско селище, наречено Севтополис.

Древен град, основан от тракийския цар Севт III.Той е единственият,  изцяло проучен досега тракийски град, който се намира недалеч от Казанлък, под водите на язовир ,,Копринка”.

В Казанлъшката долина се намират тракийски гробници –  шедьоври на монументалното и изобразителното изкуство от древността. В тях са били погребвани траки от висшите съсловия, понякога с техните коне.

В една от стотиците могили, на 19 април 1944 г. е открита случайно от група войници прочутата в цял свят Казанлъшка гробница, с великолепни стенописи от края на IV в. пр. Хр.

В град Казанлък, се намира единственият по рода си жив Музей на розата. Първата музейна експозиция за казанлъшката роза е открита през 1967 г., а през 1969 г. тя прераства в Музей на розата, който е уникален в световен мащаб. От 2016-та модерната галерия на розите вече има своя нов дом в любимото място на казанлъчани – парк „Розариум“.

Музеят на розата има богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози.

Експонатите са разположени в три пространства на  разгърната на площ от 1 200 кв.м. Гостите на музея могат да се докоснат до магията на маслодайната роза Дамасцена, до производството на розово масло и розова вода.

Посетителите имат възможност да разгледат инструменти за обработка на розовите градини и съдове за съхранение и износ на розови продукти.

Днес Казанлък привлича туристите с прекрасното си местоположение, с красотата на природата си, маслодайната роза, историческите и културните забележителности и гостоприемството на местните хора.

Отсядайки в града, туристът може да съчетае приятното с полезното прекарване на времето и да остане със спомени, които ще го връщат често в това прекрасно място

Подобни статии

Top