Казахстан чества официалния си празник Науръз в Пловдив

Пролетният празник Науръз на Казахстан /казахската Нова година/ ще се чества днес в Пловдив. По този повод ръководителят на дипломатическата мисия на Република Казахстан у нас Темиртай Избастин и Почетният консул на Казахстан в града под тепетата Тихомир Трендафилов организират тържествен коктей в Етнографския музей.

Идеята е да се изградят и скрепят вече съществуващите отношения в областта на икономиката, търговията и културата между двете страни.

Сред гостите се очаква да бъдат народни представители, областни управители и кметове на градове в екзекватурата на Почетния консул, както и представители на бизнеса в България.

Съвременното казахско наименование на Новата година – Науръз, е дошло от персийския език : нау – нов, руз – ден. На празничната маса роднините са искали и получавали прошка, разменяли са си подаръци и са си пожелавали различни блага. След дългата зима с идването на пролетта се отбелязва празникът на зараждането на живота.

Главното блюдо на включва седем задължителни елемента, олицетворяващи седем основи на живота – вода, месо, сол, масло, брашно (ориз, жито, царевица ) и мляко, символизиращи щастие, късмет, мъдрост, здраве, богатство, бързо израстване, закрила на небето. Всеки трябва да отиде в седем къщи и да посрещне вкъщи седем гости. Различни традиции и ритуали учат хората да уважават националната култура и помагат за сближаването и взаимното разбирателство между тях.

Снимка: kmeta.bg

Подобни статии

Top