Какви мерки взимат пловдивските футболни отбори срещу ебола - DC news

Какви мерки взимат пловдивските футболни отбори срещу ебола

Какви мерки взимат пловдивските футболни отбори срещу ебола

Епидемията от ебола, която се разраства в Северна Африка и вече има заразени хора и в Европа, и в Съединените щати, продължава да всява страх и в България. В частност, най-засегнати са футболните клубове, защото подобно на европейските и световни грандове, нашите футболни босове купуват от необятния африкански пазар.

Доскоро пловдивските Ботев и Локомотив бяха едни от лидерите с попълнения от африканския континент, като някои от играчите имаха и европейски, в повечето случаи френски паспорти. От най-опасната област бе вече бившия нападател на „канарчетата“ Фериборе Доре. Той е от Конго и е национал на своята страна, която също е засегната от епидемията от ебола. Той прекара там цялата зима, а след това директно бе продаден в Румъния.

Заради финансовата криза в Ботев повечето от чужденците напуснаха, като останаха само европейците – полякът Адам Стаховяк и чехът Томаш Иршак. В Локомотив (Пловдив) чужденците също се разбягаха след като Коко Динев се махна от клуба. Последното ново попълнение обаче идва от Нигерия – това е дефанзивният халф Ошобе Оладеле.

Какви са опасностите?

Ебола се предава чрез телесни течности – кръв, изпражнения, повръщано. Повърхностите, до които те са се докосвали, носят заразата в продължение на 20 дни. На летище „Пловдив“ вече има монтиран термо скенер, който улавя високата температура, защото симптомите на ебола много наподобяват тези на сезонния грип.

От лекарските щабове на отборите успокояват, че при трансфери на чужденци, пък и след това, на всички футболистите се правят пълни изследвания. Те живеят и играят на режим, като вероятността да станат носители на ебола е абсолютно нищожна. Това би могло да стане само по време на ваканциите, когато те се приберат в родината си и ако там има епидемия от заразата. При всяко съмнително оплакване лекарските екипи са готови да предприемат необходимите мерки.

Ситуацията в Европа и в Африка

Европейският футбол вече се сблъска с подобен проблем, който тепърва ще става все по-осезаем. За носител на ебола бе набедена звездата на италианския Милан Микаел Есиен, който е от Гана. В Гърция дори бе отстранен играч заради съмнения за болестта. Втородивизионният клуб ПАС Ламия изолира полузащитника Джон Камара от тренировки и мачове в следващите 3 седмици. Той е от Сиера Леоне и наскоро се завърна от родината си.

 

Ситуацията в Северна и в Западна Африка е толкова сериозна, че дори се обмисля Световното клубно първенство да бъде преместено в ЮАР или дори отложено. Негов домакин трябва да бъде Мароко, но ситуацията там е прекалено тревожна. В надпреварата ще се включи и звездният тим на Реал (Мадрид), откъдето вече изразиха изключителните си опасения

 

Подобни статии

Top