Какви са поверията при носене на кръст

Суеверия за кръста

Кръстът се смята за най-силния християнски талисман, заради което много вярващи го носят. Освен да ни защитава обаче реликвата може да алармира и за опасности според поверията.

Според народните вярвания кръстът, освен силен талисман за човека, който го носи, може да бъде и индикатор за душевното му състояние.

Християнската традиция обогатила изключително много символиката на кръста, влагайки във фигурата му образа на страданията и избавлението на Исус Христос.

При поверията за кръста най-основната забрана е да не се носи чужд кръст, тъй като поставяйки го върху себе си, приемаме греховете на човека, на които принадлежи реликвата.

По същата причина не трябва да се взима кръст, който сте намерили на пътя. Макар че символът на кръста е положителен, вземайки го от земята, можете да донесете в дома си болести и нещастия.

Ако мине известно време, откакто носите кръст на верижка около врата си, и забележите, че той потъмнява – според поверията това е знак, че някой около вас ви влияе негативно.

Смята се, че ако верижката с кръста се скъса, докато я носите, означава, че някой ви прави магия.

Символика на кръста

Ако кръстът ви се изгуби, докато сте го носили, в бъдеще очаквайте сериозни проблеми и големи неприятности.

Вярва се, че ако човек отиде на църква, където да запали свещ и да изповяда прегрешенията си, след като види сигналите при кръста, проблемите могат да го подминат.

В българската обредност кръстът заема основно място при погребалните ритуали. Паметниците във вид на кръстове в гробищата изпълняват ролята на заместител на покойника. Заоблената форма на кръста е знак, че починалия е от женски пол.

В миналото дървените надгробни кръстове са се използвали с магическа цел. При по-продължителна суша възрастни жени изхвърляли в реката кръст от гроб на незнаен покойник или удавник с цел да се предизвика дъжд. С трески от дървен кръст народни лечителки баели или опушвали заболелите от различни болести.

Източник: sanovnik.bg

Подобни статии

Top