Какви са ползите и вредите от вегетарианството?

Споровете за вредата от вегетарианството за здравето не спират. Едни говорят за това, че отказът от месо им помага да излекуват болестите си, да отслабнат и да приведат кожата си в ред. Други твърдят, че заради вегетарианските диети, са започнали да им опадват косите и да се развалят зъбите им. Къде е истината?

Какво е вегетарианството?
Като начало, трябва да разберем кого можем да наричаме вегетарианец. Това са хора, които са се отказали от храните с животински произход, но в зависимост от типа на диетата, могат да включват в менюто си яйца или мляко. Не трябва да ги бъркаме с веганите (които не ядат съвсем никаква животинска храна, в това число млечни продукти и яйца) и със суровоядците (които ядат само плодове, зеленчуци, треви и ядки без термична обработка). Съществува още едно популярно направление – пескетарианство, привържениците на което не ядат месо, но включват в менюто си риба. Всъщност, според изследванията, именно рибоядството е най-правилният тип хранене, който позволява да се намали риска от развитие на онкологични заболявания.

Какви са ползите?
Сред поклонниците на тази система на хранене има доста знаменитости – не само актьори и музиканти, но и спортисти. Например, актьорът и баскетболист Джон Сали отдавна се е отказал от месото, също, както и звездата на леката атлетика Едвин Мозес и знаменития боксьор Майк Тайсън. Майк стана вегетарианец през 2010 година и отслабна с 45 кг. Той отбеляза, че се чувства значително по-добре. Тези показателни примери опровергават предположението за това, че без животински белтък е невъзможно да бъдем енергични и да се занимаваме със спорт.

  • И така, какви са плюсовете да се откажем от продукти с животински произход?
  • Отслабване
  • По-сериозно отношение към себе си, умение да слушаме тялото си
  • Подобряване на състоянието на кожата
  • Лекота в тялото
  • Чувство за изпълнен дълг пред планетата

Някои дори отбелязват, че специалната диета им е помогнала да се избавят от сериозни заболявания. Но засега няма никакви научни доказателства за това. Възможно е вегетарианството наистина да детоксикира организма. Освен това, контролът на храненето води до по-осъзнат живот като цяло: след вегетарианството, може да започнете да се занимавате със спорт, да ставате рано, да се разхождате и др.

Какви са вредите от вегетарианството?

За това е написано дори повече, отколкото за ползите. Безусловно, тази система на хранене има и своите минуси.

Първо, налага се да готвиш доста повече. Когато ядеш месо, просто правиш пилешки гърди с гарнитура и обедът е готов. Но само с една гарнитура няма да се нахраниш, затова вегетарианците трябва често да проявяват изобретателност. Особено при пътешествията, това може да бъде сериозен проблем: не винаги може бързо да се намери вкусна храна, която да не съдържа животински продукти.

Второ, много лекари говорят за непосредствената вреда от вегетарианството за организма. Много привърженици на тази система изпитват дефицит на желязо, което води до ниски нива на хемоглобина в кръвта, опадване на косата, бързо уморяване и др.

Трето, извън недостатъка на желязото, много вегетарианци страдат от дефицит на цинк, витамин D и В12, което се отразява зле на нервната и кръвотворната система.

Вредите от вегетарианството за жените

Често можете да срещнете разсъждения за вредата от вегетарианството при жените, особено в периода на бременността. Някои неинформирани хора се плашат от това, че вегетарианката по принцип не може да роди здраво дете, което, разбира се, не е истина. Съществуват немалко момичета, които не само са били вегетарианки от раждането си, но и сами са родили здрави деца. Важно е само да контролирате своята диета, за да бъде тя балансирана и при необходимост да приемате допълнителни витамини и микроелементи.

Струва ли си да се премине към такава диета? Това всеки трябва да реши сам за себе си. В крайна сметка, може да се опита – това ще ни позволи да се вслушаме в организма си и да разберем, кое ни е от полза.

Източник: cosmo.ru
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top