Какви са цените на общинския пазар в Асеновград (СНИМКИ)

Празни през зимата може да останат голяма част от клетките на новоизградения кооперативен пазар в Асеновград. В това бяха категорични днес търговци, извършващи дейността си там. Причината за твърденията им са високите, според тях, цени на наемите, които плащат към Общината.

22 лева за квадратен метър на месец отделя всеки един от търговците, независимо от продукцията, която предлага. Така, например, ако някой от производителите или прекупвачите, който има повече стока и е наел две клетки с обща площ 13 квадрата, заплаща близо 290 лева месечен наем.

Това не са единствените разходи на месец, оплакаха се търговци на новият зеленчуков пазар. Те допълниха, че ако се изключат еднократното закупуване на касов апарат, кантар и други консумативи, остава ежемесечното плащане на данъци и осигуровки, което допълнително утежнява бюджета им.

„Сега е добре. Има продукция. Има и търсене. Плодове и зеленчуци, обаче, през зимата не се купуват толкова, колкото през летния сезон. Притесняваме се, че няма да издържим финансово на този висок наем.“, споделиха още търговци. Затова те имат намерение зимата да преустановят дейността си. Да търсят временно препитание другаде.

А на пролет отново да се заемат с търговия. В тази връзка те сравниха условията на асеновградския кооперативен пазар с тези, в Търговския център в града. Според тях не е коректно цените на наемите на тържището да са по-високи. Като основание изтъкнаха, че в Търговския център има климатик, изцяло закрит е и през зимата е топло, а през лятото – хладно.

Относно визията на общинския пазар търговците споделиха разнородни мнения. Някои казаха, че са доволни поне, че не им вали. Други обясниха, че не се чувстват комфортно, тъй като е задушно, заради ламарините, а клетките им изглеждат като „кафези“.

Случайни клиенти споделиха, че видът на новоизграденото тържище е много добре изпълнен, но цените на стоките там са високи. За килограм домати на асеновградското тържище потребителят трябва да отдели от 1 лев до 3,00 лева. Ябълки и праскови се продават на цена 2 лева до 2,50 лева, за килограм.

Лимоните, пък, достигнаха 2,80 лева. Дините се предлагат за 0,80 за килограм, а кайсиите- за 3,20 лева за килограм. Цената на краставиците варира от 1 лев до 1,40 лева за килограм.

Зеле от общинския пазар в Асеновград можем да си купим за 0,60-0,90 лева за килограм, тиквички и картофи- за 0,60 лева за килограм. След направено проучване и сравнение се оказа, че цените на плодовете и зеленчуците на пазара в Асеновград не се различават особено много от тези в някои от магазините из града.

 

Подобни статии

Top