Какво да правим и какво не при силен вятър?

Какво да правим при силен вятър

Знаете ли как трябва да реагирате, ако ви застигне силен вятър, когато сте на открито? Ето съветите на специалистите от „Пожарна безопасност и защита на населението“ за безопасно поведение:

В населено място

Когато се намираме в населено място трябва да бъдем внимателни за падащи предмети или конструктивни елементи от сгради. Не бива да се движим в близост до дървета и под електропроводи . Трябва да внимаваме за предмети, увлечени от вятъра, които могат да застрашат живота ни /паднали рекламни пана, елементи от билбордове, елементи от строителни конструкции и др./. Ако сме на открито в градска среда е добре да открием подлез, метростанция или обществена сграда, където да се укрием до преминаване на силния вятър. У дома трябва да стоим на разстояние от движещите се елементи на конструкцията – врати и прозорци. Добре е преди бурята да съберем и премахнем всички неукрепени предмети, които сме поставили на открити зони на жилището си.

При шофиране

Задължително е да намалим скоростта на движение, за да ограничим въздействието на вятъра върху превозното средство. Пътниците трябва да затворят всички прозорци, за да ограничат достъпа на прах и други предмети, които биха затруднили шофирането. Добре е шофьорът да паркира превозното средство в ниско място, отдалечено от дървета, електропроводи и билбордове, където да изчака преминаването на бурята. Когато попаднем в „окото” на вихъра задължително е да покрием главата си с дебела дреха и да се настаним в най-ниската възможна част на превозното средство.

Сред природата

Когато бурята ни завари сред природата трябва да внимаваме за понесени от вятъра предмети. И тук е задължително да се пазим от скъсани електропроводи, падащи дървета и надвиснали скални образования. Не бива да се движим по оголени била, а незабавно да се скрием в пещери и други стабилни укрития или да застанем в ниски места, защитени в подветрената част, на завет.

Подобни статии

Top