Какво да проверим в автомобила си преди зимата

Времето не трябва да подлъгва водачите да отлагат зимната подготовка на автомобилите си, съветват специалистите. До средата на месеца е задължително да приключи цялостната подготовка на колата. Тази година тя ще струва между 100 и 150 лева, включително подмяната на гумите със зимни.

Подготовката на автомобила за зимния сезон сезон е особено важна. По това време на годината практически всичките му системи са поставени в тежки условия на работа. Оказват влияние ниските температури, повишената влажност и агресивната корозионна среда.

Практиката на дългогодишния автомонтьор Стоян Енев показва, че пловдивчани единствено не забравят да сменят гумите. Често се пропуска проверката на антифриза.

Имайки предвид възрастта на автопарка в България. Повече от автомобилите са стари и има течове. През лятото или доливаме вода, или просто не проверяваме поради липсата на опасност от замръзване много важна подробност, която е нивото на точката на замръзване на охладителната система. Това е наистина много важно за сигурната работа на двигателя, разказва Енев, който е управител на автосервиз

Дребна, но задължителна подробност е подмяната на лятната със зимна течност за стъкла. Ако се пропусне, водата замръзва бързо и ледени кристалчета запушват тръбите на пръскачките. Трябва да се провери и състоянието на спирачната система. Изключително важен в студа е акумулаторът.

При падане на температурите възможностите на стартерната батерия рязко спадат и е добре да се провери състоянието на акумулатора. Това се извършва обикновенно в автосервизите където има специализирани инструменти т.нар. товарни вилки. На пръв поглед акумулаторът изглежда добре, но по-съвременни са т.нар. необслужваеми акумулатори и ние не знаем какво е фактически тяхното състояние, обяснява Енев.

Управителят на сервиза препоръчва и подмяна на чистачките. Съветва също за нова проверка на маслото, светлините и работата на парното.

Подобни статии

Top