Какво е да си приемен родител

12 деца са настанени в приемни семейства в Пловдив. 11-те двойки работят заедно с фондация „За нашите деца“, която подготвя още 8 кандидат-родители за мисията да приютят дете от институция или проблемен дом. Семействата, които приемат деца, са обикновени и се отличават единствено с големите си сърца. Петкана Коджабашева е професионален приемен родител.

След като собствените й деца пораснали, тя и съпругът й Иван решили да дадат шанс и подслон на две момиченца на 8 и 6 години, които трябвало спешно да бъдат изведени от своите семейства. Отглеждането им не е лесно: „Детето идва с едни такива други нагласи и поведенчески и пропуски в израстването като дете, като личност. И всичко това трябва да се запълни“.

Съпругът Иван загубва зрението си преди 20 години. Но пък това му дава доста свободно време, за да работи с децата: „Едно голямо приключение е да бъдеш приемен родител и да се грижиш за такива деца. Искат творчество, искат подход, денонощна работа.

Има неочаквани обрати, всеки момент е различно“. Марияна Рудева е социалният работник във фондация „За нашите деца“, която работи със семейство Коджабашеви. От 2007 година досега е дала шанс на много приемни родители: „Хората са различни. Обикновено обаче са хора над 45 години. Могат да бъдат един кандидат или семейство. Има и такива, които живеят на семейни начала.

Напоследък все повече са хора, които наистина познават приемната грижа“. Според Марияна водещото при повечето кандидати за приемни родители е загрижеността за децата и желанието да се чувстват полезни. Социалната работничка смята, че приемната грижа не е пътят към осиновяването, въпреки че такива случаи не са изключение.

Подобни статии

Top