Какво е дежавю?

Случвало ли ви се е да изпадате в онова странно състояние, в което сте сигурни, че случващото се в момента вече сте го преживели?

Ако да, вие сте от онези 80% от хората, които са имали дежавю.

На какво се дължи, има ли мистика или всичко си има логично обяснение, това ще се опитаме да разгадаем.

Дежавю в буквален превод от френски означава „вече видяно“. Именно това е и усещането – вече сте видели и били в същата ситуация и преди.

Възможно ли е? Терминът „дежавю“ е използван и наложен от френския психолог Емил Буарак.

За възникване на състоянието има няколко хипотези:

Официалната научна теза гласи, че „дежавю“ се случва, когато е налице химичен дисбаланс в някои части на мозъка. Конкретно те отговарят за приемането и обработването на случващото се в настоящия момент.

Ако сигналите, предназначени за този център, попаднат в частта, отговаряща за спомените, се получава „дежавю“. С други думи нещата, които се случват сега, погрешно попадат в центъра за спомените ни и затова смятаме, че вече сме преживели ситуацията.

Друга много популярна хипотеза свързва явлението с пророчески способности. Често се обяснява с повторение на събития от минали животи или дори предвиждане на това, което ще се случи.

Също така привържениците на разбирането, че времето не тече праволинейно „минало – настояще – бъдеще“, а всички варианти съществуват едновременно, смятат че „дежавю“ е пресичане на няколко времена.

Често хората описват това явление често го описва като изненадващо, внезапно, объркващо и леко свръхестествено.

Най-характерните черти на „вече видяното“ се случват при водене на разговор – пълно съвпадение на участниците, темата, обстановката, движенията – абсолютно всичко!

Другото е при посещение на непознато място. Чувството, че и преди човек е бил там, знае кое къде е и се ориентира доста добре.

Състоянията на „вече видяното“ се срещат изключително често при хора, страдащи от епилепсия, шизофрения или друг вид смущения. Обикновено се случват в началото на криза.

Разбира се, това не е симптом и в никакъв случай не може да се говори, че хората имали „дежавю“ страдат или ще заболеят от гореспоменатите болести.

Нострадамус също е страдал от епилепсия. Много учени сочат именно заболяването му като причина за пророческите му способности.

Дежавю едва ли някога ще бъде наложено и прието само като научно обосновано състояние или само като среща със свръхестественото.

Хората са твърде различни, за да приемат това толкова интересно явление еднозначно.

Източник: cheti.info

Снимка: ivona.bigmir.net

Подобни статии

Top