Какво се случва с тялото ни, когато спрем да правим секс?

Според редица проучвания, сексът е не само физически израз на привличането между двама души.

Редовният секс се отразява положително на тялото, както физически, така и психически. Учените доказват, че сексът два- три пъти седмично значително подобрява цялостната форма на организма.

Това включва по-добро настроение, намаляване на високото кръвно налягане, подобряване на имунната система и намаляване на стреса. Отделящите се при секс ендорфини ни карат да чувстваме щастие.

Освен това, сексът гори също толкова калории, колкото и посещение във фитнеса, така че може да се счете и за помощник в поддържането на красиво тяло.

Но, какво се случва, ако попаднем в така наречения „сух период“? Скорошна раздяла или пък липса на партньор от по-дълго време, водят до живот в който секса е само спомен или мечта.

Значи ли това, че щом сексът има позитивен ефект, то липсата на му може да има негативни последици върху нас?

За съжаление да!

Същите тези проучвания показват, че липсата на секс може да повлияе върху организма ни по не особено добър начин. Отново, както физически, така и психически. Това включва депресия, лошо настроение, слаба имунна система, която води до по-често разболяване.

Ендорфините намаляват в организма ни и по-често се чувстваме нещастни, самотни и отхвърлени. Липсата на секс води и до повишаване на риска от сърдечно съдови заболявания и куп други неприятности.

За щастие има спасение!

Ако „сухият период“ ни е застигнал по една или друга причина, то само от нас зависи да променим това. Как? Като променим нагласата си. Позитивното мислене и заниманията с неща, които харесваме също действат положително върху нас.

Спортът и малките удоволствия, които можем да си доставяме всеки ден, също подпомагат за образуването на ендорфините в организма. Така започваме да излъчваме правилната енергия, която ще привлече към нас точния човек и, може би, голямата любов.

Източник: dovolna.bg

Подобни статии

Top