Какво четат пловдивчани през лятото?

book_at_beach

Лятото е сезон за почивка и приятни емоции, но е и най-подходящият период в годината, в който да грабнете любима книга или такава, която от много време се каните да прочетете. Решихме да проверим какво четат пловдивчани през лятото и за целта се обърнахме към две от най-големите книжарници в центъра на града под тепетата.

„Калуня-каля“ от Георги Божинов вече няколко месеца подред е водещо заглавие в Пловдив. „Патриархат“ от Георги Мишев е другата книга на български автор, която се търси най-често. Сред чуждите заглавия, които попадат в топ 10, са криминалният роман „Бърз триумф“ от Джули Гаруд, „Магията на кръвта – книга 3″ от Нора Робъртс и историческият роман „Пегас“ от Даниел Стийл.

Пътеводителят, създаден от двамата млади ентусиасти Иван Михалев и Елина Цанкова „101 отбивки“ също е в класацията на най-търсените книги, а освен него пловдивчани търсят и пътеводители, с които да се ориентират по-лесно по време на екскурзиите си в Турция, Италия, Франция и по-екзотични дестинации както Египет  и Мароко.

Повечето от заглавията в момента са на промоционални цени, като отстъпките започват от 5 и стигат до 30%. Ако сте редовен клиент и притежавате чип или карта, то може да вземете любимата си книга с до 5о% намаление.

От няколко седмици масово се търсят и самоучители по различни западни езици – английски, немски и испански. Отпуската е време, когато много хора избират да се запишат на курсове, а тези, които не могат да отделят средства, избират разговорници и речници.

Пълен курс по английски език, който включва учебник, речник и 6 онлайн диска може да вземете на промоция за 14,99. Само преди седмица самоучителят е бил 49,99 лв. , а офертата ще важи до края на юли.

Завръща се интересът към книгите-игри, които бяха хит преди повече от десетина години. „Българ: книга-игра“ в момента е едно от най-търсените издания в Пловдив. Авторите са Неделчо Богданов и Робърд Блонд, които създават хартиеното приключение по подобие на нашумялата българска анимация.

Главният герой в книгата е самият читател, който освен, че ще се срещне с познатите от лентата герои, ше трябва да се превъплъти в ролята на изследовател, както  и да спаси света на Българ от унищожение. Цената на книгата-игра с обем от 200 страници е 13,90 лв.

За радост на сериозните читатели, все по-малко е търсенето на т.нар. „книги-предизвикателства“ от вида на „Унищожи този дневник“ и „1 страница на ден“, които уж имат за цел да стимулират тийнейджърското въображение, а според критиците са по-скоро губене на време.

Влогърът Емил Конрад с „Нещата, на които не ни учат в училище“ обаче остава в топ 10 на най-харесваните книги от подрастващите и продължава да се търси не само от децата, но и от техните родители.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top